2023. június 9. - Félix

Fogyasztóvédelmi kezdeményezés

Kecskeméten 17 kereskedelmi vállalkozás fogadta el, hogy a fogyasztók panasza esetén a békéltető testület határozatát kötelező érvényűnek tekintik magukra nézve - jelentette be Halász Erzsébet, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Bács-Kiskun megyei tag
2008. március 13. csütörtök 15:07 - Hírextra

A vásárlók számára jól látható emblémával jelöljük meg azokat a kereskedelmi egységeket, amelyek vállalják - előzetes alávetési nyilatkozat aláírásával -, hogy vita esetén, a fogyasztó számára ingyenes, 60 nap alatt befejezendő békéltető testület előtti eljárásban vesznek részt - mondta a megyei egyesület elnöke, aki Zombor Gábor polgármestertől átvette a békéltető testületi eljárásra utaló fogyasztóvédelmi emblémát.

A békéltető testület a bírósági eljárásnál egyszerűbb és olcsóbb alternatív vitarendezési fórum, ahol a fogyasztó és a kereskedelmi vállalkozás, vagy a szolgáltató rendezheti vitás ügyét.

A fogyasztóvédelmi törvény rendelkezése értelmében a békéltető testület vitát eldöntő határozata abban az esetben bír kötelező erővel, ha a kereskedő, szolgáltató előzetesen alávetési nyilatkozatot tesz arra nézve, hogy a határozatot kötelező érvényűnek elfogadja, azt végrehajtja.

Halász Erzsébet felhívta a figyelmet arra, hogy a jogi lehetőség ellenére, ilyen mozgalom - a kereskedők, szolgáltatók összefogása a fogyasztói jogok érvényesüléséért - eddig még az ország egyetlen városában sem valósult meg.

Puskásné Csorba Éva, a megyei békéltető testület titkára elmondta, hogy 2007-ben 107 ügyet tárgyaltak, de ebben ez évben már 49 esetnél tartanak, melyek többsége építkezésekkel kapcsolatos panasz miatt indult.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását