2024. április 26. - Ervin

Új kiadvány: a válságtól félnek

A QUAESTOR Csoport elemzői ismét elkészítették befektetőik számára "Navigátor" című kiadványukat, amely a hazai és a nemzetközi gazdasági élet fontosabb folyamatainak elemzését tartalmazza. Megtudhatjuk, hogy az Egyesült Államokban a recessziós félelmek t
2008. március 12. szerda 17:03 - Hírextra

Tiszta Amerika. Az Egyesült Államokban a recessziós félelmek továbbra is fennállnak, a FED növekedésre fókuszáló kamatpolitikája miatt - ami az év közepére 1,75% irányadó kamatot eredményezhet - elveszíti a kontrollt az infláció felett. A Fed inkább a növekedésre fókuszál, mint a felfelé kúszó infláció vagy az emelkedő munkanélküliség elleni fellépésre. Még mindig nem lehet pontosan tudni, milyen mértékben terjedt át a különböző szektorokra a hitelpiacról kiinduló válság, ami át fogja lépni a kontinens határait is. A további kamatcsökkentések hatására a dollár árfolyama tovább gyengülhet; ami a fennálló geopolitikai konfliktusoknak, és annak hatására, hogy az OPEC nem kívánja emelni kapacitásait, az olaj árát 80-90 $ fölött tarthatja. Az arany ára is újabb csúcsokat dönthet. Az elnökválasztás eredményét korai lenne még megjósolni, a jövendő elnök gazdaságpolitikájának kulcspontjait a gazdasági növekedés, így a kapcsolódó adók, egészségügy és az energiafogyasztás képezi.

Európában lassuló növekedéssel és rekord erős euróval számolhatunk. Mindeközben az Európai Központi Bank ellenáll mindenféle nyomásnak, és továbbra is az árstabilitás fenntartására törekszik. A jelzáloghitelekhez kapcsolódó befektetési eszközök piaca haldoklik, így a rajtuk kereskedett eszközök ára sem megállapítható. Emiatt elképzelhető, hogy ami Amerikában lezajlott, az az "öreg kontinensen" még hátra van.

Az ázsiai régióban továbbra is 7% felett lehet idén az átlagos növekedés. A japán gazdaság fundamentumai stabilnak tűnnek, viszont a külső változásokra továbbra is érzékenyen reagálhat. Kínát sem hagyja érintetlenül a világgazdasági konjunktúra lehűlése, a növekedés mérséklődhet.
Hazánkban az inflációs nyomás és az alacsony gazdasági növekedés megoldhatatlannak látszó feladat elé állította a gazdaságpolitikát. Immár tény, hogy a kiigazítások okozta növekedési áldozat nagyobb mértékű és hosszabb lefutású visszaesést okoz a korábban vártnál, miközben a zömében külgazdasági eredetű inflációs nyomás a Magyar Nemzeti Bankot az irányadó kamatszint emelésére kényszeríti. Úgy tűnik a 2008-as év sokkal inkább hasonlítani fog a 2007-esre, mint valamelyikre az azt megelőző 2000-es évek közül. Az idei költségvetés érdemi strukturális változásokat nem tartalmaz, így továbbra sem fedezhetjük fel a megszorító intézkedéseket kiváltó problémák tartós megoldását.

A BÉT-ről hiányzik a növekedési sztori a recessziós hangulat alatti nyomott árfolyamokra tekintettel is. Az értékesítés visszaesése jelentős bélyeget nyom a Richterre és az Egisre. Az OTP Bank a nemzetközi megítélés mellett a magyar gazdasági növekedés visszaeső ütemének bélyegét továbbra is magán hordja. A MOL árfolyamát sem a növekedés, hanem inkább a felvásárlási "szappanopera" következő részei tartják ingtag lábakon.

Az Új Tulajdonosi Program hozadékai vegyesek lehetnek, tekintettel annak kidolgozatlanságára, illetve arra, hogy a megnevezett vállalatok közül csak egy-kettő rendelkezik olyan menedzsment kvalitásokkal, amelyek éretté teszik egy tőzsdei bevezetéshez.



További információ:
Háda Bálint
Pénzügyi elemző
06 1 299 9999/2211-es mellék

Puskás Kata Szidónia
06 30 427 5869

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását