2024. április 27. - Zita

Titokzatos Boeingek

Hetente többször is leszáll a pozsonyi repülőtéren olyan Boeing 767-es típusú repülő, amely nem szerepel a menetrendben. A gép üzemanyagot vesz fel, olykor cserélik a személyzetet, amely elsötétített ablakú gépkocsival érkezik, illetve távozik.
2008. március 12. szerda 10:45 - Hírextra

A hangárok között több mint egy hete felségjel nélküli Boeing 737-es vesztegel, amelynek az N betűvel kezdődő nyilvántartási számsora jelzi, hogy Amerikában vették lajstromba - közölte a pozsonyi Joj kereskedelmi tévé, amely feltételezi, hogy a gépeket az amerikai titkosszolgálat, a CIA használja, terrorcselekményekkel gyanúsított személyek szállítására, s ügynökeit is ezekkel utaztatja. A pozsonyi Sme napilap szerint a gép tulajdonosa a Delaware-ban bejegyzett Wilmington Trust Company, amely a lap állítása szerint 2006-ban a guantánamói támaszpontra szállított foglyokat. A Népszabadság értesülései szerint a Wilmington Trust Company egy kereskedelmi bank, amely vagyonkezeléssel is foglalkozik.

A szlovák újság úgy tudja, hogy ugyanezt a gépet két éve a Vision Airlines bérelte, s az amerikai kormány megrendelése alapján járt Bagdadból Budapestre, onnan Írországba és Washingtonba. Egy másik gép pedig Kabul és Frankfurt között közlekedett, mindkét esetben ismeretlen céllal. A pozsonyi Stefánik repülőtér alkalmazottjai a Népszabadságnak névtelenséget kérve elmondták, hogy a Boeing 767-esek különböző időpontokban érkeznek, a személyzeten kívül eddig még senki sem szállt ki. A hangárok között veszteglő repülőt tilos megközelíteni. - Hetente többször érkezik egy amerikai személy, aki rövid időre beindítja a hajtóműveket.

Állítólag ezt a gépet használnák fel arra az esetre, ha valamelyik Boeing 767-es elromlana, de bizonyosat senki sem tud - közölte az egyik légi irányító. A Népszabadság megkeresésére Ivan Sorby, a Szlovákiai Információs Szolgálat (SIS) szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni a rejtélyes repülőkről. A pozsonyi védelmi minisztériumban kollégája, Milan Vanga csupán annyit közölt, hogy ők csupán a katonai gépek érkezéséről tudnak előre, de ezek szerinte nem tartoznak közéjük. Robert Kalinák, a szlovák belügyi tárca vezetője úgy vélekedett, hogy semmi gyanúsat nem észleltek, ezért nincs okuk a különleges ellenőrzésre. Elődje, Vladimír Palko viszont úgy vélekedett, hogy a titkosszolgálatok feltehetően titkosszolgálati módszereket használnak, s felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Parlament jelentése szerint az amerikaiak egyszer már illegálisan használták a pozsonyi repülőteret, amikor foglyokat szállítottak a Közel-Keletről.

Az Amnesty International szlovákiai irodája tegnap felszólította a szlovák kormányt, hogy adjon felvilágosítást a szervezet feltételezése szerint "nyilvánvalóan CIA-megrendelésre" közlekedő, és a pozsonyi repülőtéren gyakran feltűnő gépek rendeltetéséről

Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását