2024. április 26. - Ervin

Orbán javaslata

A Fidesz és a KDNP törvényjavaslatot nyújt be az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezése érdekében - jelentette be Orbán Viktor pártelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2008. március 12. szerda 15:38 - Hírextra

A javaslat, amelyet Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője és két egészségpolitikus, Mikola István (Fidesz) és Nagy Kálmán (KDNP) jegyez, a február 11-én elfogadott, és február 18-án kihirdetett egészségpénztárakról szóló törvényt akarja hatályon kívül helyezni. Ahogy a Fidesz elnöke fogalmazott, az egészségbiztosítás privatizációját akarják megakadályozni.

A törvényjavaslat benyújtását indokolva Orbán Viktor emlékezetett arra, hogy őszre esedékes az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezése az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozására, "így be kell látni, hogy felesleges még egyszer bekövetkeznie mindannak, ami március 9-ei népszavazáson történt".

Hangsúlyozta: a népszavazás megelőzésével megspórolható társadalmi és pénzügyi energiák, valamint a felesleges alkotmányjogi vita kikerülése érdekében az volna a jó, ha a kormánykoalíció komolyan elgondolkodna és segítene a törvény visszavonásában.

A Fidesz honlapján olvasható javaslat "az egybiztosítós, nemzeti kockázatközösségen alapuló, szolidaritási elvű egészségbiztosítás visszaállítása érdekében szükséges törvénymódosításokról" címet viseli.

Az indítvány, amellett, hogy hatályon kívül helyezi az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, módosítja a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi törvényt, a helyi adókról szóló 1990-es törvényt, valamint a számvitelről szóló 2000-es jogszabályt.

A kezdeményezők az indoklásban azt írják, hogy a kormány a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj bevezetésével egy 2006-ban kötött, közmegegyezésen alapuló társadalmi szerződést rúgott fel egyoldalúan és hazug módon, de a választópolgárok a népszavazáson egyértelműen kinyilvánították akaratukat, és elsöprő többséggel törölték el a három díjat, valamint világossá tették, hogy nem fogadják el a semmibevételükkel, a megkérdezésük nélkül és az akaratuk ellenére meghozott kormányzati döntéseket.

Szerintük a kormánypártok a társadalmi és szakmai egyeztetés teljes mellőzésével, a teljesen egyértelmű társadalmi tiltakozást és a köztársasági elnök ellenvetéseit egyaránt figyelmen kívül hagyva erőltették át a parlamenten az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvényt, amelynek eltörlése érdekében széles támogatottságú népszavazási kezdeményezés is indult.

Az ellenzéki javaslat arra hivatkozik, hogy az emberek teljesen más egészségügyi rendszert akarnak, mint amit a kormány próbál rájuk erőltetni.

"A kormánypártok tehát akkor tesznek eleget a nép akaratának, ha támogatják az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló törvény hatályon kívül helyezéséről, illetve az annak hatályba lépését megelőző jogszabályi környezet helyreállításáról szóló javaslatot" - írják a kezdeményezők.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását