2024. április 19. - Emma

Növényvédőszerekről vitatkoznak

Kedd éjszaka tárgyalta az Európai Parlament Bart Staes belga, zöldpárti képviselő növényvédő szerekre vonatkozó statisztikákról szóló jelentését. A vitában felszólaló Olajos Péter szerint összevethető és uniós szinten harmonizáló statisztikákra van szüksé
2008. március 12. szerda 14:31 - Hírextra
Mindezt  az emberi egészségre és a környezetre káros hatást gyakorló - különböző élősködők és kártevők elleni - növényvédő szerekről, de a nem mezőgazdasági célra használt növényvédő szereket is be kell vonni a statisztikák látókörébe.

A képviselő úgy vélte az emberekre különösen veszélyes növényvédő szereket ki kell vonni a forgalomból, és jelentősen csökkenteni kell a vegyi anyagok e célra történő felhasználását.

Olajos hangsúlyozta, nem a felhasználók, a mezőgazdasági üzemek terheit kívánják növelni, nem ez a céljuk. Sőt. A politikus a nem mezőgazdasági célú növényirtó szerek szabályozására és statisztikáira is nagyobb figyelmet fordítana. Erre példaként a vasúti sínek melletti kő zúzalék permetezését említette, amelyre az Európai Unió 213 000 km hosszú vasúthálózatán 900 000 liter vegyszert locsolnak szét évente és ami az esővízzel bekerül a felszín alatti és feletti vízkészletekbe.

Az MDF-es képviselő javasolta, hogy a most tárgyalt jelentést kezeljék együtt a Christa Klass néppárti képviselő által jegyzett a növényvédő szerek fenntartható felhasználásáról szóló keretirányelvvel, az Irena Belohorská által a peszticidek fenntartható használatáról írt tematikus stratégiával, valamint a növényvédő szerek forgalomba hozataláról szóló rendelettel, melyben Hiltrud Breyer jelölte ki a fenntartható növényvédő szer használat jövőjének irányát.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását