2024. május 3. - Tímea, Irma

Gripen-ügy: mindent kivizsgálnak

A kormány nemzetbiztonsági kabinetje szerint átfogó vizsgálatra van szükség a Gripen-ügyben - közölte a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Nemzetbiztonsági Irodája az MTI-vel szerdán.
2008. március 12. szerda 15:18 - Hírextra

A közlemény szerint a testület keddi ülésén foglalkozott a kormány Gripen-bizottságának jelentése alapján a vadászrepülőgép-beszerzés körülményeivel is. Megállapította, hogy a 2001-es beszerzés ellentétben állt az Országgyűlés vonatkozó határozatával és ezzel kapcsolatban nem folytatták le a közbeszerzési eljárást sem: az eljárásmód törvénysértő volt. Nem előzte meg az akkori döntést hatástanulmány, több a beszerzéshez kapcsolódó dokumentum pedig eltűnt.

A döntés katonai, illetve szakmai szempontból célszerűtlen, indokolhatatlan volt. Az utolsó pillanatban változott a javaslat, ami teljesen ellentétes volt az előzetesen kifejtett szakvéleményekkel. A 2003-as kiegészítő döntés a NATO-kívánalmak alapján a kiút keresését szolgálta a 2001-es helyzetből, akkor már nem volt lehetőség közbeszerzési eljárásra.

A bizottsági jelentés e megállapításaival kapcsolatban a nemzetbiztonsági kabinet - tekintettel a Gripen- beszerzések ügyében több országban folyó vizsgálatokra is - mindenképpen indokoltnak tartja a felmerülő kérdések átfogó vizsgálatát és tájékoztatni kívánja a Legfőbb Ügyészséget is.
Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára - aki egyben a kormány Gripen-bizottságának vezetője is volt - november elején ismertette a bizottság jelentését, amely egyebek között megállapította: közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a Gripen vadászrepülőgépek beszerzését 2001-ben, illetve a beszerzés ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is, amely a beszerzést 2003 utánra tervezte.

A testület sem korrupciót, sem politikai felelősséget nem vizsgált - közölte akkor Vadai Ágnes.
Egy tavaly november végén megjelent amerikai lapértesülés szerint több millió dollárt fizetett a BAE Systems brit hadiipari csoport hat évvel ezelőtt magyarországi pártoknak azért, hogy Budapest a brit céggel kössön szerződést vadászgépek beszerzéséről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását