2024. április 20. - Tivadar

Eltéríthető defibrillátorok

A beépített defibrillátorok, melyek szükség szerint automatikusan sokkolják a szabálytalanul verő szívet visszatérítve ezzel normál ritmusába, eltéríthetőek kívülről - jelentették be szerdán amerikai kutatók.
2008. március 12. szerda 13:37 - Hírextra

Az érintett páciensek nincsenek azonnali veszélyben, véli a számítógépes szakemberekből, elektromérnökökből és kardiológusokból álló szakértői csapat.

A kutatók azt vizsgálták, mennyire biztonságos az életmentő defibrillátorok felügyeletére elterjedt új számítógépes technika. Úgy találták, hogy kívülről is újraprogramozható a rendszer, akár olyan mértékig beavatkozhat egy kalóz, hogy leállítja az életmentő jel küldését.

Az elmúlt néhány évben százezernél több páciens mellkasába ültettek az Egyesült Államokban a szív működését nyomon követő, egy a külső adatfeldolgozó egységre adatokat küldő eszközt, amely általában naponta egyszer továbbítja az adatokat a kezelőorvoshoz.

A kutatóknak olcsó és egyszerű módszerekkel sikerült illetéktelenül lekérniük az egyik gyakran használt típus csipjéről az adatokat, meghamisítani a továbbított jeleket és lemeríteni az energiaellátásért felelős elemet.

A biztonsági szakemberek azonnal javaslatot is tettek a megtalált hibák kijavítására, és megnyugtatták a pácienseket, hogy nem őket akarják ijesztgetni az eredmények nyilvánosságra hozatalával, hanem a gyártók és a döntéshozók figyelmét kívánják felhívni a rendszer gyengéire.
"Eddig nem volt példa arra, hogy valaki rossz szándékkal megtámadta volna bárki beültetett defibrillátorát" - mondta William Maisel kutatásvezető, a Beth Israel Deaconess Orvosi Központ és a Harvard orvosi fakultásának munkatársa.

Maisel csoportja kapcsolatba lépett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatallal (FDA) is, mert szerintük az egész iparágat érintheti a probléma.

A most vizsgált készüléket gyártó Medtronic képviselője, Rob Clark elmondta, hogy cégük készülékeiben harminc éve alkalmaznak ilyen távmérőket, ám eddig nem kaptak visszajelzést hasonló gondról. "Az elsődleges számunkra az eszközök megbízhatósága és hatékonysága. Közvetlenül ezután jön a biztonság és titoktartás" - mondta Clark.

Hozzátette, hogy cége tisztában van a kockázatokkal és figyelembe veszi a termék továbbfejlesztésénél. "Az ezekben az eszközökben alkalmazott technika folyamatosan fejlődik és javul" - mondta.

"Megakadályozható a rossz szándékú tevékenység, ha a pácienseket figyelmeztetjük rá" - közölte Maisel és Tadayoshi Kohno, a Washingtoni Egyetem munkatársa. Jelentésüket május 19-én adják elő egy biztonsági témában megrendezendő oaklandi tudományos ülésen (www.secure-medicine.org).

A kutatók szerint nem lenne bonyolult a támadások elleni védelem. Az általuk javasolt változtatás csak minimális újratervezést igényelne a beépíthető készülékeken, írják.

Maisel és csoportja 2006-ban közölte, hogy 1990 és 2006 között több mint 2,6 millió szívritmusszabályozót és defibrillátort ültettek be páciensekbe az Egyesült Államokban. Köztük volt a 67 éves Dick Cheney alelnök, aki négy szívinfarktust élt túl.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását