2024. április 29. - Péter

Egy hete a Balaton vizén

Egy hete vitorlázik kikötés nélkül a Balatonon Légrádi Márk és Kézdi Réka a Természetesen az Egészségért Sportegyesület két tagja és még két hetet töltenek így a tavon.
2008. július 18. péntek 15:00 - Hírextra
A fiatalok azért vállalkoztak erre a feladatra, hogy megtapasztalják, miként bírják a fizikai és pszichológiai megpróbáltatásokat, hiszen szeptemberben hasonlóképpen kikötés nélküli vitorlázásra indulnak, akkor azonban már a Föld körül.

Tulajdonképpen Réka továbbképzése zajlik most, aki nincs hozzászokva, hogy a hajó 24 órán keresztül megy. Most már tíz órát kibír, ami nagyon szép teljesítmény a kezdeti öthöz képest - mondta a távirati irodának Légrádi Márk.

A fiatal lánytól azért is hatalmas teljesítmény ez, mert mozgássérült. Igaz ő azt állítja: ez egyáltalán nem jelent akadályt, hiszen mindent meg tud csinálni a hajón. Némi előképzettséggel is rendelkezik, mert 14 éve vitorlázik, fizikai erőnlétét pedig úszással tartja karban.

"Réka feladata a kormányzás, a vitorlakezelés, néha főz is és mindeközben folyamatosan tanul. Én a technikai feladatokra koncentrálok, például kiderült, hogy Réka be tud menni a vízbe, de ki már nem tud jönni. Ezt sikerült megoldani végül, de még sok ilyen apróság adódik, ami nagyon jó, hogy most derül ki még a földkerülés előtt" - tette hozzá Légrádi Márk.

A fiatalok a hajóra 23 napi élelmet rakodtak, hiszen nem köthetnek ki sehol. Konzervet, kekszet, szárított gyümölcsöt, kétszersültet esznek és néha főznek is levest, tésztát vagy sóletet. A Beneteau First 40.7 típusú, 12 méter hosszú, 98 négyzetméter vitorlafelületű és háromkabinos vitorlásukkal elégedettek. A Föld körüli útra is ezzel fognak menni.

A gyakorlatozás augusztus harmadikáig tart, addig folyamatosan Balatonkenese és Keszthely között ingáznak. Egyelőre nem tartják unalmasnak az utat, jól kijönnek egymással és sokat beszélgetnek.

A fiatalok azt tervezik, hogy szeptemberben indulnak útnak az Adriáról. Vállalkozásukkal a környezettudatos magatartás fontosságára és a mozgáskorlátozott emberek teljes értékű életlehetőségére szeretnék felhívni a figyelmet.

"Nagyon optimisták vagyunk, ha gyorsan tudunk haladni 160 nap alatt tudjuk megtenni a távot" - árulta el Légrádi Márk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását