2024. április 19. - Emma

Parlamenti napló: Törvényjavaslatok a népszavazás után

Sándor Klára (SZDSZ) közölte: a kormány által benyújtott javaslatot pártja támogatja. Soha nem gondoltuk, hogy mást kellene tennünk, mint amire minket az ügydöntő népszavazás kötelez - tette hozzá.
2008. március 11. kedd 20:02 - Hírextra

A liberális képviselő megemlítette, hogy a tandíj "fantasztikus rémével fenyegetett gimnazistákból többen jelentkeztek 2007-ben felsőoktatási intézményekbe, mint a korábbi években". Sándor Klára szerint az a rendszer, amit most a javaslattal visszaállít a kormány, mélységesen igazságtalan. Beszélt arról is, hogy jelenleg nincs motivációs tényező a magyar felsőoktatásban, senkit nem érdekel, kettesekkel bukdácsol-e valaki végig, vagy ötösökkel végez kitűnően.

Hargitai János (KDNP) szerint a kormány formai módon megfelelni akar a népszavazásról szóló törvénynek. A Fidesz javaslata tovább megy ezen, mert összegeket is akar a jogintézményekben elhelyezni - tette hozzá.

Ha a vizitdíj, a kórházi napidíj és tandíj által befolyt összegeket nem pótolja vissza a kormány, akkor nem marad működőképes az oktatási és egészségügyi rendszer - jelentette ki az ellenzéki politikus. Szerinte nem elég, amit a kormány tesz, hogy a különböző jogszabályokból kigyomlálja a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj intézményét.

Tukacs István (MSZP) azt mondta, három kérdéskörben döntöttek az emberek a népszavazáson, abban, hogy akarnak-e fizetni tandíjat, vizitdíjat és kórházi napidíjat, és nem a kormányzati politikáról döntöttek általában.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy a kormány által benyújtott javaslat az alkotmányos követelményeknek megfelel, ellentétben a Fidesz által benyújtottal. Véleménye szerint a népszavazás csak arról döntött, hogy eltörli az egészségügyi szolgáltatók egyik bevételi forrását.

Herényi Károly (MDF) felszólalásában kiemelte: mindenki tudta, hogy március 9-én népszavazás lesz, nagyjából mindenki tudta az eredményét is, a kialakult helyzetre egyelőre még sincs alkotmányos megoldása a parlamentnek.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását