2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nógrádban nem jó élni

Nógrád megyében minden eddiginél nagyobb mértékben nőtt a bűnözés 2007-ben - mondta a Nógrád Megyei Főügyészség évértékelő sajtótájékoztatóján a testület vezetője kedden Balassagyarmaton. A 33 százalékos növekedés azt jelenti, hogy 9.522-re nőtt a bűncsel
2008. március 11. kedd 14:12 - Hírextra
Hangsúlyozta: ennek ellenére is érvényes, hogy Nógrád 2007-ben is az ország bűnügyileg legkevésbé fertőzött megyéi közé tartozott.

A nógrádi főügyész elmondta: a bűnözés főbb okai között nincsenek új elemek, "változatlanul a tartós munkanélküliség, a mélyszegénység talaján kialakult megélhetési bűnözés tekinthető dominánsnak".

A domináns vagyon elleni bűncselekmények 56 százaléka lopás volt, ezek egyharmadát a megyeszékhelyen követték el. A vagyon elleni bűncselekményekkel okozott kár 2,813 milliárd forint volt Nógrádban tavaly. Az összes elkövető egyharmada már volt büntetve.

Az ügyészi állásfoglalások döntő többsége kiállta a bírósági eljárás próbáját, a Nógrád Megyei Főügyészség tartja helyét az országos élmezőnyben a 97,61 százalékos váderedményességgel.
Kovács Tamás legfőbb ügyész is részt vett a sajtótájékoztatón. Újságírói felvetésre nem kívánt állást foglalni arról, hogy a lakosság körében az egyes településeken a Magyar Gárda várható feloszlatása után is megmaradnak a többségi és kisebbségi társadalom közötti feszültségek.

Azt mondta, ez politikai, "de legalább szociálpolitikai kérdés".

Azzal kapcsolatban, hogy az egyes híradások szerint Kőszegen a napokban bejegyzett Cigány Gárda ellen is fellép-e az ügyészség, azt válaszolta, nem hallott még ilyen szervezetről, "tudnom kellene, bejegyezte-e a bíróság, mi a célkitűzése és milyen tevékenységet folytat" - mondta.

Kovács Tamás, szintén kérdésre, azt is kifejtette: mindig felmerül, hogy bizonyos társadalmi jelenségekre a büntető jogalkotásnak kellene reagálnia, de nem híve "az erős felindulásból elkövetett jogalkotásnak". Példaként a Blaha Lujza téri kiskorú késelő esetét említette, aminek kapcsán jogászok, szociológusok, publicisták elemezték, le kell-e vinni a büntethetőség alsó határát 12 évre.

Úgy fogalmazott: "Nem azt mondom, hogy ez a kérdés nem okszerűen merülhet fel (...), lehet az is, hogy indokolt lehet a büntethetőségi határ leszállítása is, de hogy nem azért kellene leszállítani, mert ez a kisgyerek bicskázott, az egészen biztos".

Baranyai Mihály, a kőszegi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke hétfőn sajtóközleményében hamisnak mondta azokat a híreket, amelyek szerint megalakult Kőszegen a Cigány Gárda.
A kisebbségi önkormányzat tudomására jutott, hogy egy külső, illetéktelen személy felhasználta a kisebbségi önkormányzat megalakulásakor készült fényképeket arra, hogy az országban a roma közvéleményt félretájékoztassa, és népünk ellen lázadást keltsen. Mi soha nem voltunk semmilyen gárda tagjai, és nem is leszünk - írta a kisebbségi vezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását