2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kártyanaptárt gyűjt az öreg motoros

A paksi asztalost nem kötötte gúzsba a szakmája. Számos hobbija teszi érdekessé mindennapjait: legrégebbi kártyanaptára még háború előtti, Pannónia motorkerékpárja mindig feltűnést kelt az esküvői menetben, meg jókedve is, amit a vőfély kötelező tartozéká
2008. március 11. kedd 10:23 - Hírextra
A Gergelyek március 12-én ünneplik névnapjukat. A névről sokak számára biztosan eszükbe jut a Gergely naptár, mely a legelterjedtebb a Földön. A julián naptár 1582-es átigazításával készült, a nápolyi Aloysius Lilius doktor javaslatára, amit XIII. Gergely pápa fogadott el. Az ember, ha a naptárra tekint, leggyakrabban az idő múlására, illetve aktuális tennivalóira gondol. Nem így Ring István paksi asztalos, aki szenvedélyes kártyanaptár gyűjtő.

- A kislányom fertőzött meg ezzel a hobbival, még 1997-ben. Birtokába került néhány kártyanaptár, nagyon megtetszettek neki a színes, mutatós kártyák. A szenvedélye rám és feleségemre is átragadt, így már családi szokásról beszélhetünk - idézi föl az előzményeket.

Napjainkban már több mint huszonhét ezres gyűjteménnyel rendelkeznek, s időközben a kislány is felcseperedett, immár 19 éves. A naptárakhoz leginkább csere útján jutnak hozzá, de az interneten is sokan megkeresik, sőt, van aki gyűjteményét szeretné eladni. A család tagjai azonban nem szívesen fizetnek szenvedélyükért, - azt vallják, a hobbi ne a pénzről szóljon.
Természetesen elbüszkélkedhetnek néhány igazi ritkasággal. Ilyen a legrégebbi, 1943-ból származó kártya, melyen a Kőbányai Polgári Serfőzde a Magyar Világ sört népszerűsíti. De naptáraik között található zománcozott fémnaptár, és különböző alakú műanyag kártyanaptárok egész sora is.

- Az ön eredeti foglalkozása asztalos, de ha bemutatkozik, elmondhatja magáról, hogy vőfély, zenész és és - a szó szoros értelmében - régi motoros...

- Több mint tizenkét éve űzöm a vőfélyi mesterséget. Úgy éreztem, kell valaki, aki szervezi, koordinálja a lakodalmat, verseivel, tréfáival fokozza a hangulatot. Sőt, igény esetén mint motoros vőfély, a muzeális minősítésű, de szépen felújított oldalkocsis - szükség szerint utánfutós - Pannóniával veszek részt a motorizált esküvői menetben. A motorkerékpárokkal egyébként igen régi a kapcsolatom. Még 1975-ből datálódik, akkor vásárolt édesapám egy MZ TS 125-öst, ám akkor még gyerek voltam. 2002-ben vásároltam magamnak egy Pannónia TLF-et, ma pedig már családunk minden tagja - feleségem, lányom és én - Pannónia tulajdonos. Közösen járunk veterántalálkozókra, börzékre, túrákra - tudatja a sokoldalú asztalos.

- Ne hagyjuk ki a zenét sem!

- 1973-ban a paksi Zeneiskola növendékeként kezdtem zenét tanulni. Hangszerként a szaxofont választottam. Néhány év kihagyás következett, ugyanis Budapesten végeztem középiskolai tanulmányaimat. Huszonnegyedik éve vagyok a város fúvószenekarának a tagja. 1985-ben megkeresett egy lakodalmas zenekar, szaxofonost kerestek. Ehhez a hangszerhez azóta is hű maradtam. Ha keresnek, szívesen megyek zenélni, akár lakodalmakba, akár locsolóbálba.

- Ha már említi a húsvétot, hagyományőrző?

- Nem maradhat el a sonka és a kemény tojás, tormás céklával. Locsolkodni azonban nem járok, a locsolóbál után örülök, ha gyorsan ágyba kerülök.

Hamary Dénes
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását