2024. április 19. - Emma

Fogyasztóvédelmi teszt

Az egészségtelen ételekről szóló reklámok gyermekekre gyakorolt hatását vizsgálta kedden egy zalaegerszegi általános iskolában az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE). A diákok élelmiszerek közül választhatták ki, hogy mit fogyasztanak el legszíveseb
2008. március 11. kedd 16:13 - Hírextra
A Petőfi Sándor Általános Iskola egyik termében 14 gyerek vett részt a Társadalmi Egyesülések zalai szövetsége által is támogatott sajátos kísérletben. A teszt azt hivatott bizonyítani, hogy a fiatalok inkább a reklámozott, de egészségtelen ételeket kedvelik az egészséges, de esetleg kevésbé ismert termékekkel szemben.

A számos felkínált lehetőségből a diákok a chipset, a csokoládét, a gumicukrot és a szénsavas italokat vitték leginkább. A natúr joghurthoz, a biotejhez vagy az aszalt gyümölcsökhöz azonban szinte nem is nyúltak - derült ki a tálcákra került vagy éppen az asztalokon hagyott termékek köréből.

Garai Borbála, az OFE oktatási szakértője a diákokat tesztelő választásuk után az MTI kérdésére elmondta: arra számítottak, hogy a nagyobb gyerekek talán felkészültebbek, tudatosabbak a választás során, mert ők már tudják, hogy mi tekinthető egészséges tápláléknak. Olyan tálca azonban nem volt a gyerekek előtt, amelyen ne lett volna egészségtelennek tartott élelmiszer - vonta le a következtetést.

Miután majdnem minden gyerek gyümölcsöt, joghurtot vagy müzliszeletet is választott, a szakember szerint ez alapot adhat arra, hogy figyelemfelkeltéssel és oktatással javítani lehessen a táplálkozási szokásokon. Felidézte, hogy a világon mintegy 22 millió elhízott gyereket tartanak számon, és ha legalább egy kicsit csökkentenék a sóbevitelt, már kevesebb - ugyancsak egészségtelen - szénsavas italt igényelnének szomjuk oltásához.

A Mi kerül a tálcára? - avagy mitől hízik el a gyermekünk címet viselő bemutatót a vidéki városok közül egyedül Zalaegerszegen rendezte meg a fogyasztóvédelmi egyesület. A Fogyasztók hetéhez csatlakozó programban hasonló bemutatót tartanak szerdán Budapesten, hogy a két teszt tapasztalatait összevetve a döntéshozók figyelmét is felhívják a változtatások szükségességére.

Garai Borbála kifejtette: szeretnék, ha az iskolai oktatásban is megismertetnék a gyerekeket az egészségesebb táplálkozással, befolyásolni szeretnék az iskolai büfék választékát és szorgalmazzák a gyerekek egészségére ártalmas élelmiszerek reklámjának korlátozást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását