2020. április 4. - Izidor

Diákkutatók az élvonalban

A Tudományos Diákkörök hétvégén lezajlott VIII. Országos Konferenciáján (TUDOK) a nagydíjjal jutalmazott 12 kutatás mindegyike élő problémát vizsgál: mely baktériumok élnek a melegvízhálózatokban, milyen lépések vezethetnek egyes idegrendszeri betegségek
2008. március 11. kedd 12:06 - Hírextra
Nyerges Ákos székesfehérvári gimnazista városa középiskoláinak melegvízhálózatából vett mintákat és a légkondicionáló berendezésekben előforduló, atípusos tüdőgyulladást okozó baktériumot, a legionellát próbálta kimutatni. Kutatásaihoz a laboratóriumi háttér biztosításával segítséget nyújtott az Országos Közegészségügyi Intézet Vízhigiéniai Főosztálya is. Vizsgálati eredményeit egy országos méretű kutatási projektben is felhasználják a témában dolgozó szakemberek.

Szklerózis multiplexben, a leépüléssel járó idegrendszeri betegségben szenvedő egerek agyát vizsgálta mágneses rezonanciás képalkotó berendezéssel (MRI) Kriszta Gábor, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának diákja. Kutatásaihoz a hátteret a Pécsi Tudományegyetem biztosította, ahol egyik mentora, Berente Zoltán is dolgozik.

Az idegrendszeri elváltozást, az idegsejtek védőburkának leépülését egy vegyszerrel, a kuprizonnal váltották ki a kísérleti állatoknál. Hat héten át adagolták a vegyszert az egereknek, miközben hétről hétre követték MRI felvételekkel az idegrendszeri változásokat. Az idén érettségiző diák tervei szerint a későbbiekben is folytatja ezt a kutatást.

A pozsonyi 10. osztályos gimnazista, Karim Aziz Dávid a Dunából, a Vágból és a Garamból vett vízmintákat, amelyekben növényvédőszer-maradékokat keresett. Immunanalitikai módszer (az ELISA elnevezésű eljárás) környezetanalitikai követésre való alkalmazhatóságát vizsgálta.
A nagydíjas diákok kutatásai közt szociológiai, helytörténeti, történelmi, földrajzi, néprajzi, zoológiai, műszaki, ökológiai és nyelvészeti témájú is van.

A nagydíjasok ötven felvételi pluszpontot kapnak, közülük választják ki azt az egy diákot, aki részt vehet a 2008-as Nobel-díj átadási ünnepségén, meghívást kapnak a már hagyománnyá vált nyári káptalanfürdői kutatótáborba és publikációs lehetőséghez is jutnak.

A szervezők azonban a díjaknál fontosabbnak tartják, hogy a magyar tudományos élet kiválóságaival együttdolgozva életre szóló élményt szereznek a tudomány világában, és megtanulják a kitartó, kreatív munkát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását