2024. április 29. - Péter

Uniós szabályozást akarnak

Írásbeli nyilatkozatban kérte öt európai parlamenti képviselő az Európai Unió döntéshozó szerveit, hogy sürgősen alkossanak jogszabályt annak érdekében, hogy EU piacain csak legálisan kitermelt faanyagok kerülhessenek forgalomba.
2008. március 10. hétfő 14:44 - Hírextra
A nyilatkozat aláírói: Olajos Péter (magyar, néppárti), Cristian Buşoi (román, liberális), Csibi Magor Imre (romániai magyar, liberális), Fiona Hall (brit, liberális), Dan Jorgensen (dán, szocialista) képviselők.

A nyilatkozattevők felhívják a figyelmet, hogy a globális erdőirtás mérete elérte az évi 13 millió hektárt és ez egyben az üvegházhatású gázok kibocsátásának harmadik legnagyobb forrása. Az illegális fakitermelés mára kulcsfontosságú tényező az erdők eltűnésében a fejlődő országokban, de számottevő Európában - különösen Közép- és Kelet–Európában - is.

Az aláírók hangsúlyozzák, hogy az illegális fakitermelés és a kapcsolódó kereskedelmi tevékenység hatalmas kart okoz a biodiverzitásban, aláássa a helyi közösségek megélhetését, hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, a fakitermelő országoknak pedig évi 10-15 milliárd euró költséget okoz.

A képviselők rámutatnak, hogy a FLEGT önkéntes partnerségi megállapodások elégtelennek bizonyultak abban, hogy megelőzzék az illegálisan kitermelt faanyag importját harmadik országok felé, és nem terjed ki hatálya az EU tagállamai területén kitermelt illegális faanyagra.

A nyilatkozat szövege szerint meg kell alkotni egy általános definíciót az illegális fakitermelésre, amely lefedi valamennyi faterméket, a kitermelt fa származásának bizonyítási terhét pedig a gazdasági társaságokra kell helyezni.

A kezdeményezők végül felhívják a Bizottságot, hogy késedelem nélkül, azonnal terjesszen be jogszabálytervezetet a fenti problémák megoldására, az Európai Parlament Elnökétől pedig nyilatkozat és az aláírók neveinek továbbítását kérték Bizottság, a Tanács és a tagállamok parlamentjei felé.

Kiadó: Olajos Péter Európai Parlamenti Képviselő

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását