2024. július 18. - Frigyes

Riasztó klímaváltozás

Az emberi tevékenység, mint az autózás és a légkondicionáló berendezések működtetése felelősek az olyan légköri változások hatvan százalékáért, amelyek hozzájárulnak a vízkészletek fogyásához a száraz és terjeszkedő amerikai Nyugaton - állapította meg egy
2008. március 10. hétfő 09:52 - Hírextra

Ezek a változások minden valószínűség szerint gyorsulni fognak - írta a Science tudományos szaklapban közzétett tanulmány, amely előre vetíti a vízellátás válságát az Egyesült Államok nyugati részén.

A Kaliforniai Egyetem Oceanográfiai Scripps Intézetének kutatói tanulmányozták az Egyesült Államok nyugati részén 1950 és 1999 között végbement klímaváltozásokat és megállapították, hogy a téli csapadék egyre nagyobb mértékben eső, mint hó, a hó gyorsabban elolvad, a nyári hónapokban apadnak a folyók és az általános felmelegedés elkeserítő szárazsághoz vezet nyáron.

A kutatók statisztikai adatok segítségével hasonlították össze az időszakonként természetes körülmények között bekövetkező klímaváltozásokat és azokat a klímaváltozásokat, amelyeket melegházak, járművek, erőművek és egyéb létesítmények széndioxid és más üvegházhatást okozó gázok kibocsátása idéz elő.

Úgy találták, hogy 1950 és 1999 között a legtöbb változást a folyók vízszintjében, a hőmérsékletben és a hó olvadásban emberi tevékenység - például autózás - idézte elő. Az általuk megfigyelt folyamatok jelentősen eltértek a száraz és nedves időszakok időnkénti váltakozásai által előidézett trendektől.

A kutatást vezető Tim Barnett rámutatott: a kép meglehetősen sötét, itt az idő tehát, hogy egy asztalhoz üljenek le és egyetértéssel hozzanak döntéseket például a víztárolás fokozásáról és a fejlődés lassításáról a délnyugati sivatagban. Szerinte a helyzet egyre bonyolultabb és nagyon jó lenne megálljt kiáltani, különben aligha lehet elképzelni a vízkészletek növelését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását