2024. május 20. - Bernát, Felícia

Több esély a tüdőtágulatra

A tüdőtágulat kockázata és a közlekedés, nagy forgalom okozta légszennyezés között találtak összefüggést dán kutatók egy nagyszabású követéses vizsgálat eredményeit elemezve.
2010. október 15. péntek 15:55 - HírExtra
A koppenhágai Dán Ráktársaság munkatársai 53 ezer ember 35 éven át tartó követéses vizsgálatának eredményeit foglalták össze az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Zorana J. Andersen és kutatócsoportja megállapította, hogy azoknál volt a legnagyobb valószínűsége a krónikus obstruktív tüdőbetegségek (COPD) kialakulásának, akik a legnagyobb mennyiségben voltak kitéve életük során közlekedési légszennyezésnek.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a COPD hátterében leggyakrabban, az esetek több mint 95 százalékában a cigarettázás áll, és más környezeti tényezők, így a szénből, a fafeldolgozásból vagy gabonákból származó por is az okai között van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását