2024. március 29. - Auguszta

Olajkutak, sivatagok

Egy ujgur lány, egy több millió éves fakövület, a Takla-Makán sivatagi tájai és olajkutak - többek között ezeken a jellegzetes képeken keresztül mutatja be a Kínai Selyemutat Eifert János fotóművész, akinek képeiből pénteken nyílik kiállítás a Magyar Term
2008. március 10. hétfő 17:01 - Hírextra

Eifert János az MTI-nek nyilatkozva kedden elmondta: a Kínai Fotóművészek Szövetsége a világ legjobb fotósai közül hívott meg számos művészt, többek között Ausztráliából, Norvégiából, Svájcból és Amerikából, hogy készítsenek képeket Kínáról.

A fotósok - köztük a Magyarországot képviselő Eifert János - 10 ezer kilométert tettek meg gépkocsival, 12 ezer kilométert repülőn, és rengeteget gyalogoltak a Tarim-medencében, a Tien-san hegységben és a Takla-Makán sivatagban, megörökítve tájakat, műemlékeket, embereket, hegyeket, völgyeket, folyókat.

A fotókat kiadványokban, albumokban, idegenforgalmi magazinokban adják majd közre, de készülnek egy vándorkiállításra is, amelynek keretében szerte a világon bemutatják a Selyemútról külföldi szemmel készült képeket.

Eifert János elmondta: tízezer felvételből választotta ki azt az ötven fotót, amelyet a pénteken nyíló kiállításon láthat a fővárosi közönség.

Nem a "hagyományosan látványos, szép" képek kerültek a kiállítás anyagába - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy a képeken a mondanivaló a lényeg. A tárlat darabjai egyszerű, keresetlen fotók, amelyekről azt mondják majd: "ilyet én is tudnék csinálni".

A művész hozzátette: mellőzte a rafinált vágást, kiemelést, s a tőle megszokott jellegzetes címek helyett tárgyszerű, földrajzi helyet, időpontot jelölő címeket adott.

Eifert János felidézte, hogy útján végigkísérte egy ujgur lány, akinek arcát azóta sem tudja elfeledni, s vissza kell térnie hozzá, de - mint mondta - tervez egy külön fotósorozatot a kínai zenélő-táncoló emberekről is, s bizonyos helyszíneken újabb képeket kell majd készítenie más szögből, más fényviszonyok között.

Mint azt a művész megjegyezte, nagy öröm volt számára, hogy vendéglátói jól ismerték a magyar fotográfia kiemelkedő alakjait, Brassait (Halász Gyulát), André Kertészt, s a magyar fotográfiát nemzetközi színvonalúnak tartják.

A Selyemutat bemutató budapesti tárlat május 26-ig látható a Magyar Természettudományi Múzeumban.

Eifert János fotóművész 1943-ban született Hódmezővásárhelyen. 1960-1977 között a Honvéd Táncegyüttes hivatásos táncosa volt. A külföldi turnékon kezdett fotózni 1968-ban. 1997-ben lett a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke. Tánc-, aktfotói, természetképei és alkalmazott fotói alapozták meg ismertségét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását