2024. április 25. - Márk

Gyakrabban bicikliznek

Egyre gyakrabban pattannak kerékpár nyergébe az osztrákok: kimutatások szerint tavaly nem kevesebb, mint 1,62 milliárd kilométert tettek meg két keréken az alpesiek csupán hétköznapokon.
2008. március 10. hétfő 13:36 - Hírextra

Az Osztrák Közlekedési Klub (VCÖ) hétfőn közzétett felmérésének eredményét a szervezet szakértője azért tartotta különösen fontosnak, mert ezáltal 299 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid jutott a levegőbe, mint egyébként.

A VCÖ szerint örvendetes az is, hogy az adatok egyre emelkedő irányzatot mutatnak. 2000-ben még csak 1,1 milliárd kilométert kerekeztek az osztrákok munkanapokon, 2005-ben már 1,3, tavaly pedig 1,4 milliárdot. (A felmérés nem tért ki a hétvégi kerékpárhasználatra.)

Salzburg városában a hétköznapi tevékenységekhez szükséges utak csaknem 20 százalékát két keréken teszik meg az ott lakók. Az élen azonban Vorarlberg tartomány áll, ahol a kerékpárhasználat kétszerese az országos átlagnak.

A VCÖ szakértője szerint három fő indítéka van a kerékpározás mind népszerűbbé válásának az alpesi országban. A klímavédelemről szóló viták és az egészséges életmód fontosságának felismerése mellett a növekvő üzemanyagárak is arra sarkallják az osztrákokat, hogy ha tehetik, kerékpárra üljenek.

A közlekedési klub folyamatosan arra buzdítja a hatóságokat, hogy minél több és jobb kerékpárút kialakításával teremtsenek az eddigieknél is

kedvezőbb feltételeket a két keréken való közlekedésre. A statisztikák ugyanis azt jelzik, hogy évről évre növekszik a kerékpárosokat érintő közúti balesetek száma.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását