2024. április 30. - Katalin, Kitti

Eljátsszák a forradalmat

Eljátsszák az 1848-as pesti forradalmat március 15-én Balatonfüreden; a veszprémi Pannon Várszínház művészei és a város lakói (főképpen a diákság) korhű jelmezekbe öltözve jelenítik meg a 160 évvel ezelőtti tavaszi forradalmi eseményeket - mondta Vándorfi
2008. március 10. hétfő 16:25 - Hírextra

A füredi Anna Grand Hotel éttermét rendezik be Pilvax Kávéháznak, itt szavalja el először Petőfi Sándor (megszemélyesítője Zayzon Csaba színművész) a Nemzeti dalt, amelyen még az utolsó pillanatokban, a Pilvaxban is több javítást ejtett, majd felolvassák a 12 pontot - tájékoztatott a színidirektor.

Mint mondta, "a forradalmi ifjúság" ezután a medikusok és a jurátusok egyeteméhez vonul (Huray- és Jókai-villák), majd lefoglalják a Landerer és Heckenast nyomdát, amely az Art East Galériában lesz berendezve. Kinyomtatják a Nemzeti dalt és a 12 pontot, ezután a "forradalmi nép" tánccal, zenével, szavalatokkal, huszárbandérium és hintók felvonulásával ünnepel majd a tóparton, a Hotel Silver Resort udvarán - tette hozzá Vándorfi László, az egész napos programsorozat főrendezője.

Elmondta: érdekesnek ígérkezik a "forradalmi ebédszünet" is; a füredi Astoria, a Blaha, a Bazsalikom és a Silver Resort Sunset éttermében a mintegy 250 fős "forradalmi ifjúság" - élükön Petőfivel, Jókaival, Vasvárival - a reformkori magyar konyha étkeit fogyasztja. Hozzátette: Petőfi és társai a Blaha étteremben időznek majd, de a magyar forradalommal szimpatizáló Alessandro Monti ezredes olasz légiósai például a Bazsalikom étteremben kóstolgatják a magyaros ízeket.

Délután 15 órakor vonul a "forradalmi nép" a Nemzeti Múzeum (Horváth-ház), majd a pesti városháza (Anna Grand Hotel) elé, s a hotel dísztermében kimondatik, hogy Pest város tanácsának képviselői csatlakoznak a forradalomhoz. A forradalmi eseményekben jelentős szerepet vivő Rottenbiller alpolgármestert Bóka István, Balatonfüred polgármestere alakítja majd - jegyezte meg a főrendező.
A Helytartótanács épületéhez (Anna Grand Hotel terasza) már a város tanácsának tagjaival együtt érkezik a pesti (füredi) ifjúság, ahol eltöröltetik a cenzúra, s az ígéret szerint nem vetik be a katonaságot, Petőfi pedig itt a Dicsőséges nagyurak című versét szavalja el. A Helytartótanácstól Táncsics Mihály börtönéhez (Ferencsik János Általános Iskola) vonul a tömeg - tájékoztatott a színidirektor.

Ismertetése szerint este a Bánk bánt a Kulturális és Szabadidő Központban játsszák majd a várszínház művészei, ám az előadás - szintén korhűen - Gertrudis leszúrásakor megszakad, s a közönség népünnepélybe kezd (meghalt az idegen zsarnokság megtestesítője), s ezután fáklyás felvonulást lesz a kultúrcentrumtól a tóparton lévő Széchenyi-szoborig. A Tagore-sétányon térzene szól majd - jegyezte meg a főrendező.

Vándorfi László tájékoztatása szerint Jókai Mórt Koscsisák András, Vasvári Pált Kiss Dávid, Egressy Gábort Kiss. T. István, Degré Alajost Molnár Ervin, Szendrei Júliát pedig Mag Dorina alakítja majd. Hétfőn megkezdték a szerepek és jelenetek próbáját a Pannon Várszínház művészei - mondta a főrendező.

Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta: "ha az időjárás viszont nem lesz korhű" - 1848 március 15-én ugyanis egész nap esett az eső -, akkor legalább 2000-2500 érdeklődő nézőt várnak az eseményekre, s vélhetően sok üdülővendég is kíváncsi lesz a színes kavalkádra, a nagy történelmi játékra.

Közlése szerint 1,3 millió forintba kerül majd a március 15-ei forradalmi események korhű megjelenítése; ehhez a város 600 ezer forinttal járult hozzá, a többi pénz pedig szponzori támogatásból jött össze.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását