2024. május 6. - Ivett, Frida

Átalakul a tanárképzés

Várhatóan 2009-ben indulnak el nagyobb arányban az új típusú képzési szerkezetben a tanári mesterszakok - közölte az oktatási tárca az MTI-vel. A felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítésében a felsőoktatási intézmények már meghirdettek mesterszintű tan
2008. március 8. szombat 09:01 - Hírextra
Ezekre a képzésekre a korábbi képzési rendszerben egyetemi vagy főiskolai szintű tanári végzettséget és szakképzettséget szerzettek jelentkezését várják. A meghirdetett képzések között vannak közismereti tanárképzések és olyan tanári mesterszakok is, amelyek csak második szakképzettségként vehetők fel - olvasható a tárca tájékoztatójában.

A minisztérium szerint elképzelhető, hogy a szakindítási eljárások ismeretében a nyár folyamán a felsőoktatási intézmények pótfelvételit hirdetnek tanári mesterszakra is, amely a felvételi ponthatárok kihirdetését követően, 2008. július 28-a után várható.

Feltételezhetően az első alkalommal éppen a korábban végzettek (köztük a főiskolát végzett tanárok) számára hirdetik meg a mesterszakokat, mivel az alapképzési szakokon első alkalommal majd csak 2009-ben végeznek hallgatók.

A tanárképzés szerkezete eddig főiskolai és egyetemi szintű szakokat párhuzamosan működtető rendszer volt. Az új, többciklusú képzési rendszerben ez a szerkezet egységessé válik: a képzési területnek megfelelő, általánosabb jellegű alapképzésre épülő különböző tanári szakképzettségek a második ciklus tanári mesterszakán szerezhetők.

Az új rendszerben a képzés első ciklusában a tantárgyi előtanulmányok szerezhetők meg, a tudományos gondolkodás megalapozása, valamint az adott szakterület sajátos alapismeretei. A közoktatási és szakmai tanárok felkészítésére a mesterképzési ciklusban valósulhat meg. A tanári szakképzettségek két fő csoportja a közoktatásban: az 5-12. évfolyam egyes tárgyainak tanítására képző közismereti tanári, illetve a szakképzés számára felkészítő szakmai tanári szakképzettségek köre.

A közismereti tanárképzésben általában öt félév alatt két tanári szakképzettséget kell szerezni, míg a szakmai és művészeti tanárképzésben (négy félév időtartammal) egy szakképzettséggel is lehet tanári oklevelet szerezni.

Ugyanakkor az első szakképzettségek mellett kizárólag másodikként választható szakképzettségeket is felsorol a vonatkozó jogszabály. Ezeket valamelyik első szakképzettség mellé vagy után lehet választani.Mindez tehát a képzés második ciklusában folyó tanári mesterszakra vonatkozik.

A főiskolai szintű tanárképzésben két tanári szakképzettséget kellett szerezni. Továbbtanulás esetén az egyik szakképzettségnek megfelelő tanulmányi idő mesterképzésben két félév - 60 kredit, mindkét szakképzettségre épülően három félév - 90 kredit.

A továbbtanulás során a mesterképzésbe való felvételi eljárást minden felsőoktatási intézmény saját szabályzatában rögzíti.

A mesterképzések között a tanári szak egy szaknak számít. Ezen belül többféle tanári szakképzettséget lehet szerezni. Jelentkezni is szakképzettségek szerint lehet.

A felsőoktatási intézmények csak olyan tanári szakképzettségekre hirdethetnek mesterképzést, amelyeket a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság szakértői véleménye alapján az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vett, és ezáltal jogosulttá váltak a tanári szak indítására. További információkat az érdeklődők az oktatási tárca honlapján, www.okm.gov.hu címen találhatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását