2024. május 3. - Tímea, Irma

Zöldséget, gyümölcsöt az iskolákba

Az egységes és támogatott iskolagyümölcs programra az Európai Bizottság négy lehetséges módozatot kínál választásként az uniós tagországoknak. Az iskolai élelmezést szervezőknek azonban addig sem kell várniuk, míg megszületik a közös döntés, hiszen friss
2008. március 7. péntek 10:06 - Hírextra

Naponta egy alma az egészségért. Program lett a jelszóból, amit tanácsként is oly gyakran hangoztatnak a szakemberek. Nem véletlenül. Mintha leszoktunk volna arról, ami valaha természetes volt. A gyerekkor tízórai csomagjaiból nem hiányozhatott egy-egy alma, vagy más gyümölcs. A mai gyermekintézmények menüjében, de az otthoni étrendben sem mondható általánosnak, hogy abban a zöldség és gyümölcs megfelelő mennyiségben kapna helyet.

Nem véletlen, hogy az Európai Unió, a már nálunk bevált, és máshol is elterjedt iskolatej-akcióhoz hasonlóan az iskolai zöldség-gyümölcs program támogatására is nyitott. Úgy látták, nemzetközi tendencia ezeknek az egészség fenntartásához, megőrzéséhez, a gyermeki szervezet fejlődéséhez nélkülözhetetlen élelmiszereknek gyakori mellőzése, ezért vetődött fel az uniós összefogás gondolata. Molnár Marianna, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főtanácsosa elmondja, hogy megvalósított iskolagyümölcs programokról már rendelkezésre állnak franciaországi, spanyolországi, írországi, angliai, németországi, hollandiai, dániai és szlovéniai tapasztalatok, de az átfogó, uniós program még "tervezés alatt" áll. A kezdeményezés tehát uniós szinten még nem működik.

A tervezés első szakasza a tagállamok tapasztalatainak összegzése, hatástanulmány készítése. Ennek során a lehetséges európai iskolagyümölcs program négy szóbajöhető lehetőségével kapcsolatban várják nem csak a tagországok, hanem bármely, ebben a programban érdekelt szervezet véleményét is. A változatok a következők: a program tagállami uniós intézkedés nélküli megvalósítása; uniós segítséggel létrehozandó információs hálózat és tapasztalatcsere; a tagállamok által előterjesztett és az EU által elfogadott programok 50- 75 százalékos uniós támogatása; az iskolatej program mintájára létrehozott iskolagyümölcs program.

Ahogy a főtanácsos tájékoztat, a tagállamok - így Magyarország is - az iskolagyümölcs program négy lehetséges módozatával kapcsolatban az oktatási és egészségügyi tárcával, valamint a szakmai szervezetekkel együttműködve juttatják el véleményüket az EU-hoz. A témával kapcsolatos konzultáció február végi befejeztével az Európai Bizottság az összegyűjtött információk alapján készíti el a Tanácshoz benyújtandó előterjesztést az iskolagyümölcs program európai szinten megvalósítandó módozatáról. A Tanács döntése 2008 júniusára várható.

Molnár Marianna utalt rá, hogy nálunk már évek óta érvényben van a "Naponta 3x3" társadalmi célú fogyasztásnövelő program, amit a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács indított útjára. A Terméktanács tájékoztatása szerint kettős céllal indult a program, egyfelől a gazdasági növekedést kívánta elősegíteni a zöldség-gyümölcs ágazatban, másrészt viszont a lakosság egészségi állapotának, életkilátásának javítását célozta. Az agrárgazdasági cél tehát jól kapcsolódik az egészségügyi szempontokhoz.

Magyarországon a kilencvenes évek elején nagy visszaesés volt tapasztalható a zöldség- és gyümölcsfogyasztásban. Az egy személyre jutó éves fogyasztás 20 kilóval csökkent, ami azt jelentette, hogy az egészség megőrzése szempontjából ajánlott minimális 400 gramm/nap/fő alá esett. A fogyasztásösztönző program célkitűzése napi 6-800 grammos fogyasztás.

Gyakran elhangzik, hogy a daganatos betegségek 30-40 százaléka megelőzhető lehetne a bőséges zöldség-gyümölcsfogyasztással, ami javítja a szervezet általános kondícióját, és segít az ideális testsúly fenntartásában is.

A programot széles társadalmi alapokon, az illetékes tárcák együttműködésével tervezték. Az egyetértésen túl azonban anyagi és életmódbeli, szemléletváltási követelményei is vannak a sikernek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását