2024. április 20. - Tivadar

Növekvő népszavazási kedv

A népszavazási kampány véghajrájában valamelyest újra növekedett a népszavazási részvételi hajlandóság - derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézetnek a HVG megbízásából február 29 és március 3-a között, 1.200 ember megkérdezésével készített fel
2008. március 7. péntek 06:40 - Hírextra

A népszavazási kampány véghajrájában a részvételüket biztosra mondók aránya 46-ről 47, a valószínűleg szavazóké 23-ről 25 százalékra növekedett - olvasható a Medián az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglalójában. Az elemzés készítői hozzáteszik: ez a változás "nem nagyon érintheti a szavazás eredményességét".

Leszögezik ugyanakkor, hogy az "igen" támogatói jóval aktívabbak, így a végső elszámolásnál akár 80 százalékos fölénybe is kerülhetnek mind a három kérdésben.

A friss elemzés kitér arra - amit már egy korábbi Medián-elemzés is jelzett -, hogy január eleje óta egyértelműen kisebbségbe kerültek azok, akik szerint a Fidesz szempontjából sikeres népszavazást követően a kormánynak le kellene mondania. Egy héttel a voksolás előtt csupán minden negyedik megkérdezett tartotta a referendum fő tétjének azt, hogy marad-e a jelenlegi kormány. A kutatók leszögezik: a kormányváltó hangulat hiánya csökkentheti a részvételt, legalábbis erre utal, hogy a legnagyobb arányban - 67 százalék - azok mennének el szavazni, akik a három népszavazási kérdésen túl a kormány bukására is igent mondanának.

Jelenleg az összes választó 8-9 százaléka állítja, hogy biztosan elmenne és nemmel szavazna a népszavazáson, míg az "igen" oldal magukat biztosnak mondó szavazói a teljes lakosság 39-40 százalékát teszik ki. Bár a korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg végül kevesebben mennek majd el szavazni, mint ahányan azt biztosra mondják, ha az utóbbiak kétharmada valóban részt is vesz a szavazáson, akkor a referendum mindhárom kérdésben eredményes lehet.

Az elemzés kitér arra is, hogy akadnak olyan szavazók, akik azzal sincsenek tisztában, hogy a népszavazáson mit jelen majd az "igen" és mit a "nem". Az összes megkérdezett 7, de még a magukat biztos szavazóknak mondóknak az 5 százaléka is úgy tudja, hogy "igennel" a díjak megtartására kell szavazni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását