2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Fegyelmezetten viselik a berliniek a "rendkívüli állapotot"

Harmadik napja tartott pénteken Berlinben az a sajátos rendkívüli állapot, amely a közlekedési dolgozók sztrájkja miatt alakult ki. Ha hinni lehet a híradásoknak, a neheze még igazán csak most következik.
2008. március 7. péntek 21:35 - Hírextra
A német főváros hosszú évek óta nem élt meg olyan közlekedési káoszt, mint az elmúlt napokban. A Ver.di szakszervezeti szövetség felhívásának eleget téve ugyanis sztrájkba léptek a buszvezetők, nem közlekedtek a villamosok, s - ami talán a legnagyobb csapást jelentette - nem közlekedett a földalatti vasút, az úgynevezett U-Bahn sem, amely pedig keresztül-kasul behálózza a fővárost.
Az egyetlen működő tömegközlekedési eszköz az úgynevezett városi vasút, az S-Bahn volt, amely nem tartozik a közalkalmazottak szakszervezetéhez. Így a sztrájkban nem vett részt, hétfőtől azonban az S-Bahn vezetői is munkabeszüntetést terveznek.

A berliniek igazi német fegyelmezettséggel igyekeztek megbirkózni a rendkívüli viszontagságokkal. Az elmúlt napokban autóval közlekedett az is, aki egyébként ritkán használja a személygépkocsit, így nem csoda, hogy különösen a belvárosba vezető utakon már kora reggel óriási dugók alakultak ki. A lámpák alig tudták átengedni a nagyobb kereszteződéseknél a megnövekedett forgalmat, úgyhogy számos esetben a rendőrök közreműködésére volt szükség.

Mint ahogy rendőrök "terelték" a tömeget az S-Bahn állomásokon is, a buszokról és a földalattiról kiszorult százezrek ugyanis a városi vasutat vették igénybe. Kiszálláskor - különösen csúcsidőben - olyan emberáramlat hömpölygött, hogy rendőröknek kellett vigyázni a rendre.

S a hideg, valamint a szél ellenére nagy számban kerültek elő a biciklik is, és nem véletlen, hogy ugrásszerűen megnövekedett a kerékpározók száma. S a gyalogosoké is, mert sokan voltak olyanok, akik végső kétségbeesésükben saját lábukon vágtak neki a korábban legyőzhetetlennek hitt távolságoknak.

Mindennek ellenére sem különösebb "dühkitörés", sem különösebb fegyelmezetlenség nem történt. A berliniek belenyugodtak a történtekbe, a nyilvánosság előtt legfeljebb csak akkor elégedetlenkedtek, ha kíváncsi riporterek kérdezték őket, s akkor se nagyon.

Az egész dolgon csupán a taxisok nyertek. Az állomásokon - ahol rendszerint sorban állnak a taxik - jóformán egyetlen álló kocsit sem lehetett látni, a várakozók pillanatok alatt "szétkapkodták" őket.
Mindez ugyanakkor - a jelek szerint - szinte "semmiség" volt ahhoz képest, ami most következik. A hét végén, s a jövő héten is folytatódik a közalkalmazottak sztrájkja, azaz továbbra sem közlekedik a földalatti, a busz és a villamos. S hétfőtől minden valószínűség szerint nem közlekednek a vonatok, így a városi vasút sem, amely pedig Berlinben naponta mintegy 500 ezer utast szállít a munkahelyre, az iskolába és az egyéb "kötelező" helyekre. Szakértők szerint eddig csak "rendkívüli állapot" volt a német fővárosban, de hétfőtől kitörhet a "háború", amelyhez hasonlót évtizedek óta nem tapasztaltak a berliniek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását