2024. április 27. - Zita

Egy korai rock-and-roller

A most 75 esztendős Lloyd Price azon énekesek közé tartozik, akiket a hatvanas évek elején is szerepeltetett a magyar rádió. Igaz, talán leghíresebb számát, a Personalityt, leggyakrabban olasz nyelven és Personalita címen hallhattuk Caterina Valentétől.
2008. március 7. péntek 13:52 - Hírextra

Ez a színes bőrű személyiség, aki nemcsak a rock and roll, hanem a rhythm and blues
műfajában is otthonos volt, 1933. március 9-én született a Louisiana állambeli Kennerben, majd New Orleans egyik elővárosában cseperedett fel. Tíz testvére volt, de szülei így is megtalálták a módját, hogy tehetséges fiukat zenélni taníttassák. Első hangszere a zongora, majd a gitár volt, ő is a templomi kórusban "szedte magára" az alapokat. Tizenhat éves korában zenekart alapított testvérével. Együttesüket, amely a New Orleans-i "nagyok" stílusában muzsikált, szerepeltette a helyi rádió.

A később nagyon sok feldolgozást megért Lawdy Miss Clawdy című dal 19 éves korában született, vezette a rhythm and blues listát, a korai rock and roll korszak egyik legkapósabb dala lett. Énekelte ezt a számot Fats Domino, Little Richard, a kezdő Beatles sem hagyta ki a repertoárjából a hatvanas évek legelején, s jutott belőle a kései rhythm and blues-előadóknak is. Listás sikere volt az Ooh, Ooh, a Restless Heart, a Tell Me Baby. Katonáskodás miatt pályája megtört, s mire leszerelt, már a nagyágyúk - Little Richard, Chuck Berry - uralták a terepet.

Az ABC Paramount lemezcégnél vette fel 1957-ben a Just Because című balladaszerű dalt, majd a Stack-O-Lee című régi bluesra írt változatát, amely éppen ötven éve Stagger Lee címen vált világslágerré. A dalt nemcsak a korabeli rock-and-rollerek dolgozták fel, hanem egy évtizeddel később a rhythm and blues legnagyobb egyéniségei, köztük Wilson Pickett és James Brown is.
A Personality (Személyiség) című dalával 1959-ben hódított. Kedvelt dala volt az I,m Gonna Get Married, a Where Were You, a Come Into My Heart és a Lady Luck is. A beat előretörésekor háttérbe szorult, de lelkesedése egy ideig nem lankadt. Később hosszú évekre áttette székhelyét Afrikába, ahonnan csak a nyolcvanas évek elején tért haza. A kilencvenes évek elején Jerry Lee Lewisszal, Little Richarddal, valamint a tvisztkorszak egyik nagyágyújával, Gary U. S. Bondsszal turnézott Európában.

Mintegy ötven lemez őrzi a hangját, húsz sorlemeze mellett harminc válogatást készítettek a kiadói. Érdemeinek elismeréseként tíz évvel ezelőtt bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását