2024. április 29. - Péter

Az informatika a bíróságok kitörési pontja

A bíróságok az elmúlt évben tizedével több perben ítélkeztek, mint a megelőző esztendőben, három év alatt 360 ezerrel nőtt az ügyek száma - közölte Lomnici Zoltán a Legfelsőbb Bíróság (LB)és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke miskolci sa
2008. március 7. péntek 18:17 - Hírextra
A legfőbb bíró elmondta: a megnövekedett feladatokat lényegében változatlan létszámmal kell ellátni a bírói karnak. Kitörési pont lehet az informatikai fejlesztés, ebben uniós pénzekre is számítunk, három projektünket "már befogadták" - fogalmazott Lomnici Zoltán.

Idén elértük, hogy minden bírónak hivatali számítógépe van, és nagyon fontos, hogy most már minden bíró online módon be tud kapcsolódni a közigazgatás és elektronikus közszolgáltatási hálózat rendszerére, ez az egykori Belügyminisztérium nyilvántartási rendszere. Ez tizenöt féle lehetőséget - köztük a személy-, a lakcím, a körözöttek, a jármű, a vezetői engedélyek nyilvántartása - biztosít a bírónak - mondta Lomnici Zoltán.

A tárgyalótermekben is biztosított immár a bíróknak a számítógép, tárgyalás közben akár a földhivatalok nyilvántartása is elérhető.

Ez azért fontos, mert a korábban a perek elhúzódásában döntő szerepet játszott, hogy az ilyen adatkérések 3-6 hónapos csúszást jelentettek a pereknél - tette hozzá.

Lomnici Zoltán megemlítette: az igazi kihívást a bírói karnak a schengeni csatlakozás jelentette, mert a lehető leggyorsabban figyelmeztető jelzést és az adott büntetőügyben a fontosabb információkat is továbbítani kell a schengeni információs rendszerhez.

Az informatikai fejlesztés lényegesen megkönnyítheti a tárgyalásra felkészülést a bíróknak, és meggyorsíthatja az ügymenetet is - jegyezte meg Lomnici Zoltán.

A legfőbb bíró megemlítette azt is: a Legfelsőbb Bíróságon záruló úgynevezett nagy ügyekben a korábbi két-három évről 6-8 hónapra csökkent az átfutási idő.

Sisák Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elnöke a sajtótájékoztatón arról szólt, hogy tavaly több, mint 99 ezer ügy érkezett a megyei, illetve a városi taláros testületek elé. Ezek közül majdnem 28 ezer volt a peres ügy, a többit bírósági tárgyalás nélkül végződött.

A peres ügyek több, mint háromnegyedét a bíróságok egy éven belül befejezték, a testületek arra törekednek, hogy az elhúzódó eljárások száma minél kevesebb legyen - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását