2024. április 29. - Péter

Véget ér az agymosás

Kampánycsend lép életbe péntek éjféltől az ország egész területén a vasárnapi népszavazás miatt; a korlátozás valamennyi helyi és országos terjesztésű, írott vagy elektronikus médiumra is érvényes. A népszavazásra is érvényes választási eljárási törvény é
2008. március 6. csütörtök 11:21 - Hírextra
A törvény úgy rendelkezik, hogy "a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása".

Az újságosstandon már pénteken kint lévő újságot a szombati kampánycsend idejére nem kell beszedni, ugyanakkor az elektronikus hírközlőkön a befolyásolásra alkalmas adattartalmat már nem szabad frissíteni.

A kampánycsend megsértésének számít egyebek mellett a választópolgárok számára ingyenesen juttatott szolgáltatás, a szavazásra történő szervezett szállítás, étel-ital adása, pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok osztogatása, plakát elhelyezése.

Az állampolgárok mint magánszemélyek közötti személyes kommunikáció azonban tartalmától és formájától függetlenül nem számít kampánycsendsértésnek.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) még 2007 márciusában egyetlen állásfoglalásban rögzítette a kampánycsenddel kapcsolatos korábbi döntéseket, és egyben hatályon kívül helyezte valamennyi, e témában korábban hozott korábbi állásfoglalását. Ez utóbbira azért volt szükség, mert a parlament időközben módosította a választásokkal kapcsolatos jogszabályokat.
A 12 pontban rögzített, a korábbi döntéseket is egységesítő állásfoglalásban a többi között az áll: a kampánycsend megsértésének minősül, ha ennek idején bárki politikai gyűlést, tüntetést szervez, vagy abban részt vesz.

Az OVB több pontban is kitér az elektronikus, tehát az internet vagy mobiltelefon útján továbbított tájékoztatásra. Az állásfoglalás szerint például az állampolgárok mint magánszemélyek nem sértik meg a kampánycsendet egymás közötti levelezésükben, függetlenül azok tartalmától.
Ugyanígy nem tiltható meg az sem, ha a választópolgárok számára, előzetes "önkéntes" megrendelés alapján valaki tájékoztatást küld.

Ezzel szemben már kampánycsendsértésnek minősül, ha a választópolgárok részére, külön kérésük nélkül a választáson való részvételre buzdító SMS-t, e-mailt, vagy "automatizált hívásmódú" üzeneteket küldenek.

A kampánycsend idején a közvélemény-kutató cégek nem hozhatják nyilvánosságra az új felméréseik eredményeit, ám adatfelvételt végezhetnek ebben az időben.

A távirati irodának két közvélemény-kutató cég is úgy nyilatkozott, hogy szombaton, a népszavazással összefüggő kérdésekkel fordulnak majd a választókhoz.

A választók március 9-én a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdéseiről három eltérő színű - lila, zöld és fehér - lapon szavazhatnak. A népszavazás akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad. Ez azt jelenti, hogy a mintegy nyolcmillió választó közül kétmillióan "igennel" vagy kétmillióan "nemmel" kell hogy voksoljanak kérdésenként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását