2024. április 27. - Zita

Nőket köszöntöttek a Parlamentben

Mintegy száz nőt részesítettek elismerésben nőnap alkalmából a Szociális és Munkaügyi Minisztérium csütörtöki ünnepségén a Parlamentben. A száz éves nőnap alkalmából tartott rendezvényen Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, Simon Gábor, a szo
2008. március 6. csütörtök 12:53 - Hírextra
A szociális tárca olyan nőket részesített elismerésben, akik - mint a közreadott sajtóanyagban olvasható - hivatásuk kiválóságai közé tartoznak, és példaként szolgálhatnak a nők és férfiak számára egyaránt. "Mindannyian olyan célokért küzdenek, amelyek a nők egyenjogúságát, megbecsülését, elismerését segítik".

A díjazottak személyére civil és szakmai szervek, köztestületek, valamint államigazgatási szervek tettek javaslatot. Van közöttük borász, börtönigazgató, énekes, építész, festő, jelnyelvi tolmács, katona, költő, orvos, óvónő, pedagógus, politikus, postás, rendőr, repülőgép-pilóta, sportoló, színész, táncos, vasutas, újságíró és ügyvéd is.

Többek mellett elismerést ítéltek oda Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, Pelczné Gáll Ildikónak, a Fidesz alelnökének, Gurmai Zita (MSZP), Járóka Lívia (Fidesz), Kósáné Kovács Magda (MSZP), Lévai Katalin (MSZP), Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselőknek, Ferge Zsuzsa szociológusnak, Erős Antónia és Bombera Krisztina televíziós újságíróknak, Karafiáth Orsolya költőnek, Bozsik Yvett táncművésznek, valamint Zsedényi Adrienn énekesnőnek.

Az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson javasolta a német Clara Zetkin, hogy évente rendezzenek világszerte nőnapot. A Nemzetközi Nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg, az időpont 1914-ben került március 8-ra a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának - más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben elpusztult 129 munkásnő - emlékére. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását