2024. április 27. - Zita

Megint szemetes Nápoly

A két hónappal ezelőtt kezdődött "szemétválság" eredményeként felhalmozódott hulladék néhány hete eltűnt az utcákról, a napokban azonban ismét gazdátlan szemeteszsákok százai tűntek fel Nápoly elegáns bevásárlóutcáján, a Via Toledón - írta szerdai számába
2008. március 6. csütörtök 07:31 - Hírextra

A kormány intézkedései nem sok eredménnyel jártak - állapítja meg a lap. Az a néhány szemétlerakó, amelyet a lakók széles körű tiltakozása ellenére a napokban megnyitottak, nem képes befogadni a sok tonnányi hulladékot, ami december közepe óta Nápoly térségében a közterületeken felhalmozódott. Nem tudnak eleget elszállítani a németországi és észak-olaszországi újrahasznosítókba sem.

Több mint egy évtizede jelent problémát a városban a szemétlerakók túlterheltsége. A helyzetet bonyolítja, hogy a hulladékszállítási üzletből állítólag a helyi maffia, a camorra is kiveszi a részét.
A válság az elmúlt télen érte el tetőpontját, miután több száz tonna hulladék gyűjt fel Nápolyban és környékén. A szemétszállítás rendezését követelő, a régi lerakó megnyitását azonban egészségügyi szempontból ellenző nápolyiak tüntetésekkel adtak hangot elégedetlenségüknek. Helyenként szemétkupacokat is felgyújtottak és megdobálták a rendőrség és a tűzoltóság járműveit.

A közelmúltban nagy port kavart Olaszországban egy dokumentumfilm, amely a "szemétválság" következményeivel foglalkozik.

A 83 perces alkotás a Nápoly környékén illegális hulladéklerakókban elhelyezett vagy éppenséggel paradicsomföldeken elásott mérgező hulladék környezeti hatásait próbálja meg feltérképezni. Juhok dioxinmérgezésének, gazdák daganatos megbetegedéseinek, vízforrások szennyeződéseinek próbál a végére járni.

A Biutiful cauntri - a cím a "Gyönyörű vidék" angol szókapcsolat olasz kiejtés szerinti "átiratát" rejti - sikerrel szerepelt a torinói filmfesztiválon. Külföldi tévécsatornák azóta valósággal sorban állnak a sugárzás jogáért, mégpedig olyan nagynevű állomások, mint a BBC brit vagy az ARD német közszolgálati csatorna. Az olasz nemzeti televízió, a RAI viszont nem tűzte műsorára a filmet.

A film készítői számos cégvezető és magas rangú közigazgatási tisztségviselő felelőségét firtatják, például Campania régió kormányzójáét, Antonio Bassolinóét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását