2024. március 29. - Auguszta

H1N1: szét kell osztani az oltásokat az EU-ban?

A H1N1 influenzavírus elleni oltóanyag elosztásának az uniós országok közti összehangolását javasolta kedden Andrulla Vasziliu, az EU egészségügyi biztosa.
2009. szeptember 15. kedd 22:20 - HírExtra
Az Európai Bizottság úgy látja, hogy a kezdeti időszakban jelentős aránytalanságok keletkezhetnek az egyes európai országok oltóanyaggal való ellátottságában, mert egyes országok - azt feltételezve, hogy a védőhatás eléréséhez két oltásra is szükség lesz - hatalmas mennyiségekre adtak fel rendelést a gyártóknak. Ilyen ország például Nagy-Britannia, amely minden lakosának két dózis oltóanyagot kötött le, még a kísérletek kezdeti fázisában.

Időközben azonban a gyártók - köztük a GlaxoSmithKline, a Sanofi-Aventis, a Novartis, a CSL és a Sinovac - bejelentették, hogy oltóanyagukból minden bizonnyal elég lesz egy oltás is, hogy védettséget adjon a világszerte terjedő új influenza ellen.

Vasziliu szerint az oltóanyaggal végzett tudományos kísérletek e hónap végére teljesen befejeződhetnek, az összes kutatási eredmény meglesz, és kezdődhet a gyártás.

"Közel vagyunk a célhoz" - jelentette ki a biztos strasbourgi sajtótájékoztatóján, és közös európai fellépést szorgalmazott az oltóanyag ésszerű elosztása érdekében.

Andrulla Vasziliu egyelőre nem látja értelmét annak, hogy bezárják az iskolákat a fenyegető járvány miatt. Ha erre mégis sort kell keríteni - tette hozzá -, akkor fontos, hogy a tanulók valóban otthon is maradjanak. "Semmi értelme bezárni az iskolákat, ha a gyerekek este találkoznak a diszkóban" - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását