2024. április 25. - Márk

Magyar a Holdon

Tasnádi István "Magyar a Holdon" című darabját először láthatja pénteken a budapesti közönség; a képzeletbeli jövőben játszódó művet, amelyben az ENSZ felparcellázza a Holdat, a Vidám Színpadon mutatja be a tatabányai Jászai Mari Színház és a Kamara Savar
2008. március 6. csütörtök 08:46 - Hírextra
Tasnádi István darabja, amely a jövőben játszódik, egy képzeletbeli eseményből indul ki: az ENSZ felparcellázta a Holdat, és a telkeket területarányosan elosztotta a Föld országai között.

"A holdosztás közjegyző előtt, sorsolás alapján dőlt el: Magyarország közvetlen telekszomszédjai Jemen, Szudán, Kelet-Timor, Tonga, Mikronézia, Szlovákia és Románia. A kormány megkezdi az Űr Kolombuszainak kiképzését. A cél: egy Új Világ meghódítása, a magyar holdlakópark létrehozása. Holdtelepesek kerestetnek" - írja az előadásról a színház ismertetője.

A tavaly decemberben bemutatott darab főbb szerepeiben Csákányi Eszter, Katona László, Mucsi Zoltán, és Scherer Péter látható. Az előadást Árkosi Árpád rendezte, a látványt Nagy Fruzsina és Juhász András, a jelmezeket Nagy Fruzsina tervezte.

A Vidám Színpad mellett darabot rendszeresen játsszák majd Szombathelyen és Tatabányán is.
A Szép Ernő-díjjal és József Attila-díjjal is kitüntetett Tasnádi István 1992-től publikál rendszeresen, verseket, színházi kritikákat, drámákat ír. A Bárka Színház alapító tagja; 1996-tól 2001-ig dramaturg volt ott, majd a Krétakör Színház tagja lett. Többször is elnyerte a színikritikusok díját: 1999-ben a Közellenség, míg 2007-ben a Finito című darabért kapta meg az elismerést, a legjobb új magyar dráma kategóriában.

Drámái 2001-ben a Kokainfutár (Osiris Kiadó), 2004-ben a Taigetosz csecsemőotthon című kötetben (Jelenkor Kiadó) jelentek meg. Tasnádi István írta egyebek mellett a Fél nap Ferdinánddal, a Titanic vízirevű, a Hazámhazám, a Malacbefőtt, a Paravarieté, a Világjobbítók, a Közellenség és a Magyar zombi című drámát. Nevéhez több zenés darab is köthető, ilyen a Démonológia és a Rovarok című musical, valamint a Made in Hungária (Fenyő Miklóssal).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását