2024. április 27. - Zita

Zalaegerszegi kiállítás kora vaskori tárgyakból

Szibériából származó, kora vaskori bronztükröket bemutató kiállítás nyílt Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban vasárnap.
2008. december 7. vasárnap 20:30 - Hírextra
A zalaegerszegi múzeum és a Hanti-Manyszi Autonóm Körzet (Oroszország) jugrai múzeuma közötti több évtizedes együttműködés után most első alkalommal mutatnak be szibériai kiállítást Zalaegerszegen - mondta el Molnárné Raposa Irén, a múzeum munkatársa az MTI-nek.

A nyugat-szibériai Természet és Ember Múzeumban több mint hat évtizede őrzik a kora vaskorból származó 21 tükröt: a gyűjteményből hét bronz és egy ezüst-arany tükröt mutatnak be a Göcseji Múzeumban. A hét-tíz centiméter átmérőjű, fényesre polírozott kézitükröket feltételezhetően a Kazim, Ljapin és Észak-Szoszva folyók mentén élő pogány népek készítették. A Kr. e. V-IV. században az obi-ugorok az elpusztult településeken, temetőkben megtalált tükröket a "tisztítószertartás" után újra használatba vették: az idegen kultúrához tartozó szimbólumokat saját jelképekkel semlegesítették. Véseteket vittek fel azokra a felületekre, ahol látható volt az előző tulajdonos - a sztyeppei szarmata törzsek - eredeti díszítése.

A tükrök metszetein a jelképek mellett gyakran láthatók emberszerű alakok, az istenségek állati - madár, hal - alakú figurális ábrázolása. A karcolatok Eurázsia ősi művészetéről, az ősi társadalmak néprajzáról, korszakairól és kultúrájáról adnak képet.

A szibériai gyűjtemény zalaegerszegi bemutatását az oktatási minisztérium és a megyei önkormányzat támogatja. A kiállítás december 14-ig lesz látható a Göcseji Múzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását