2024. május 2. - Zsigmond

Kiszorítják a vörösöket

A vörös mókus már felkerült a kihalóban lévő állatok listájára. A helyzetért a szürke mókus a felelős, mivel nagyobb, igénytelenebb és szaporább. Az Európai Unió DAISIE-programjából (Delivering Alien Invasive Species Inventories For Europe) kiderült, hogy
2008. március 6. csütörtök 14:32 - Hírextra
Ezeknek 15 százaléka okoz kárt a környezetnek, a gazdaságnak, az egészségnek. Köztük van a szürkemókus, az Ázsiából és Oroszországból származó különböző medúzák, az amerikai vidra vagy a nutria.

A szürkemókusok inváziója Angliából indult ki, ahová az első párt Amerikából vitték Cheshire-be, egy park színesítésére 1876-ban. Azóta két és fél millióra szaporodtak, míg a vörösmókus 5 milliójából csak 160 ezer maradt.

Az elmúlt hetekben egy angol parlamenti képviselő bizottság felállítását kérte a probléma megvizsgálására. A két fajta között ugyanis az együttélés lehetetlen, ráadásul a szürkemókusok olyan vírusok hordozói, amelyek elpusztíthatják a vörösöket, nekik maguknak azonban nem ártanak. A képviselő szerint az eddigi kormányintézkedések túl erélytelenek voltak.

Olaszországban még a vörösmókusok vannak többségben, de a szürke rendületlenül szaporodik. Az első párt egy olasz diplomata hozta magával Washingtonból Torino környékére.

Adatok 2000-ig bezárólag állnak rendelkezésre. Ezek szerint három nagy populáció él az országban: a legnagyobb Torino, Cuneo környékén, számuk 4 ezerre tehető, Genova körül mintegy 200 él, a harmadik, a legveszélyesebb Ticino lombardiai lejtőin telepedett meg, nagyságrendje nem ismert, de elterjedhet nemcsak Észak-Olaszország egészére, hanem Franciaországra, Svájcra és innen Közép-Európára.

Az Európai Mókus Kezdeményezés jelentése szerint az évszázad végére 11 millió szürkemókus lesz Olaszországban. A vadon élő állatok nemzeti intézete (IFNS) már többször tett javaslatot a kiirtásukra, de az állatvédők ezeket mindig megtorpedózták - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását