2024. április 26. - Ervin

Pasolini-múzeum Casarsában

Az olaszországi, Friuli tartománybeli Casarsában átadták Pier Paolo Pasolini múzeumát abban a házban, ahol 1943 és 1949 között élt, mielőtt Rómába menekült, mert homoszexualitása miatt "méltatlan magatartás" címén kizárták az Olasz Kommunista Pártból.
2008. március 5. szerda 10:28 - Hírextra

A felavatás tulajdonképpen csak a ház restaurálásának befejezését jelentette, mivel az év vége előtt nem nyílik meg a múzeum a nagyközönség előtt. A sietségnek politikai oka volt: a főszponzor, Pordenone megye elnöke, a Silvio Berlusconi Forza Italia pártjához tartozó Elio de Anna ugyanis jelöltette magát az április 9-én esedékes olaszországi regionális választásokon, és egy kis dicsfény nem jött rosszul neki.

Egy ideiglenes fotókiállítás kivételével minden szoba üres. A bútorok, kéziratok a padláson várakoznak. Áprilisra rendezik be a könyvtárat és az archívumot, ahol helyet kapnak a híres "Vörös Füzetek", az iskolai füzetekbe írt intim naplói, a casarsai versek, levelek, politikai kiáltványok, a költő néhány festménye és rajza.

A multimédia- és konferenciatermek csak az év végére állnak a látogatók szolgálatába. Pasolini háló- és dolgozószobája is akkor nyílik meg előttük.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását