2024. április 26. - Ervin

Több pénz kellene a népegészségügyi szűrésekre

A Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) véleménye szerint több pénzt kellene biztosítani a népegészségügyi szűrésekre - mondta el Papp Zoltán, a NET elnöke a testület keddi ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.
2008. március 4. kedd 16:35 - Hírextra
Mint az elnök fogalmazott: "gazdag a választék a szűrőprogramokból", azonban az ezeket koordináló Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kisebb létszáma és csökkentett költségvetése miatt "elbizonytalanodhat" a szűrőprogramok jövője.

A NET szerint koncentrálni kellene az elaprózott programokat, és azokhoz kellene rendelni a forrásokat. Megjegyezte: a népegészségügyi szűrőprogramokra több százmillió forint európai uniós forrás biztosítható, és csak olyan programokat érdemes pályáztatni, amelyek eredményesek és költséghatékonyak.

A testület elnöke közölte továbbá, a NET felkérte az ÁNTSZ-t, hogy dolgozzon ki egy olyan adatszolgáltatási rendszert, amely összesíti a nőgyógyászati rákszűréseken megjelentek számát.
Mint mondta, erre azért van szükség, mert a hivatalos adatok szerint a nők mindössze 6,7 százaléka megy el rákszűrésre, nagyon sokan azonban magánorvosnál végeztetik el a szükséges vizsgálatokat, de ezen szűréseken megjelentek számáról nincs adat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását