2024. április 25. - Márk

Magyarország támogatja Albánia NATO-tagságát

Magyarország támogatja Albánia NATO-tagságát - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Budapesten, a Sali Berisha albán kormányfővel történt találkozóját követő sajtótájékoztatón. Az albán miniszterelnök szerint országa NATO-tagságával stabilizálni
2008. március 4. kedd 13:46 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc és Sali Berisha tárgyalásán a kétoldalú kapcsolatok mellett - amit mindkét kormányfő rendezettnek és kiválónak értékelt - Albánia NATO-tagságáról és Koszovóról esett szó. Utóbbival kapcsolatosan arra a kérdésre, hogy Albánia néhány évtized elmúltával egyesülhet-e Koszovóval, Sali Berisha úgy válaszolt: húsz-harminc év múlva "mindannyian egyesülünk az Európai Unióban".

Egy másik kérdés kapcsán, hogy Magyarország elismeri-e Koszovó függetlenségét, Gyurcsány Ferenc azt mondta: "Magyarország elindult Koszovó elismerésének útján, és a közeli jövőben a végére is ér".

A sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta, hogy az április eleji bukaresti NATO-csúcsértekezleten várhatóan három ország, Albánia, Horvátország és Macedónia kap meghívást a szövetségbe. Magyarország mindhárom állam NATO-tagságát támogatja.

Ezzel kapcsolatosan Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy Magyarország kezdeményezte a szövetség bővítését célzó, Bővítés barátai elnevezésű folyamatot.

A kétoldalú kapcsolatokat rendezettnek nevezte a kormányfő, de úgy értékelte, hogy főleg oktatási és tudományos téren bővíteni kell őket. Gyurcsány Ferenc hozzátette: tavaly megtartották az első magyar-albán üzletember-találkozót.

Koszovó kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország nagyra értékeli Albánia visszafogottságát, amivel hozzájárult, hogy "a folyamatok a megnyugvás felé haladjanak".
Sali Berisha a sajtótájékoztatón azt mondta: hálás Magyarországnak a balkáni rendezésben vállalt szerepéért.
Országa NATO-tagságáról szólva az albán miniszterelnök kitért arra, hogy az előírásoknak megfelelően 2,3 százalékot fordítanak a költségvetésből a haderő átalakítására.

"Ha a térséget bevisszük a NATO-ba, biztonságosabbá is tesszük" - emelte ki Sali Berisha.
Koszovó kapcsán az albán kormányfő azt mondta: Magyarország megtette, ami tőle telhető.
A magyar és az albán miniszterelnök sajtótájékoztatóján Sali Berisha hangsúlyozta: bátorítja a magyar befektetőket, hogy jöjjenek Albániába.

Gyurcsány Ferenc és Sali Berisha sajtótájékoztatója előtt a magyar és az albán nagykövet 2008-tól 2010-ig tartó oktatási, tudományos és kulturális megállapodást írt alá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását