2024. április 20. - Tivadar

Szűcs Erika nagy álmai

Egyre fiatalabb és alacsonyabb iskolázottságú emberek élnek az utcán, konstans krízishelyzetben - mondta Szűcs Erika, az új szociális és munkaügyi miniszter Macskássy Izolda festőművész jótékonysági kiállításának megnyitóján a Benczúr Házban. A kiállítás
2008. május 13. kedd 16:07 - Hírextra
A hajléktalanság összetett kérdés: a lakhatási lehetőség, az egészségi állapot, a foglalkoztatás és a jogvédelem terén egyaránt sok a teendő azért, hogy legyen remény eme életformából a visszatérésre - hangsúlyozta Szűcs Erika, aki a hajléktalanok számát 20-30 ezerre becsülte Magyarországon.

Nagyon fontosnak nevezte a 2007-től 2013-ig tervezett program végrehajtását, valamint azt, hogy a nappali ellátás lehetőségét megteremtsék, 2013-ra pedig a felére csökkentsék a ma utcán élők számát.

Örömét fejezte ki a miniszter, hogy első nyilvános szereplése alkalmából - eltekintve a hivatali, parlamenti munkától - megnyithatja e kiállítást. Ezután röviden méltatta Macskássy Izolda munkásságát, utalva erdélyi gyökereire, majd hozzátette: a művészet, az alkotó munka jelentheti az egyik kitörési lehetőséget a hajléktalan életmódból.

Erre számos példa van. A délelőtti vernisszázson fedél nélküli költők és írók saját műveiket olvasták fel. A kiállítás bevételét ugyanis a Vagyunk Otthontalan Művészek Önsegélyező Egyesületének javára ajánlotta fel a festőművész.

Mint az MTI munkatársának elmondta, 63 festményt állított ki, ugyanis ennyi idős. Lehet hogy másfélmillió jön össze, lehet hogy csak egymillió, de nemcsak ez a fontos - tette hozzá.

Macskássy Izolda már több mint fél évtizede fordítja műveinek eladásából befolyó bevételeit jótékony célra. Ebben a munkában hat éve partnerre talált Lamperth Mónikában, a volt szociális és munkaügyi miniszterben, aki ugyancsak megjelent a rendezvényen. Lamperth megjegyezte, nem is annyira a bevétel a fontos, hanem az, hogy felhívják a figyelmet az utcán élőkre, akik mellett nem lehet elmenni közönyös arccal.

A festményeket a Hotel Benczúrban állították ki, ahol bármikor megtekinthetők. A vásárlás lehetőségének részleteiről is a helyszínen adnak felvilágosítást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását