2024. április 29. - Péter

Lenin a Dunán

A Budapest című, brazil-portugál-magyar koprodukcióban készülő film forgatása keretében szerdán délelőtt egy monumentális Lenin-szobrot szállítanak majd a Dunán, a Lánchíd és a Margit híd között - közölte Miskolczi Péter, az alkotás magyar koproducere ked
2008. március 4. kedd 19:58 - Hírextra

Mint elmondta, a 12 méter magas, hungarocellből készült szobrot egy uszályon szállítják majd a két híd közötti szakaszon. Mivel a Budapest egyik része pár évvel a rendszerváltás után, 1991-ben játszódik, a folyón úszó szobor a kommunizmus búcsúztatásának allegorikus képeként jelenik majd meg a filmben - mutatott rá Miskolczi Péter.

Hozzátette: a film rendezője, Walter Carvalho ezzel a jelenettel tisztelegni kíván Theo Angelopulosz görög filmrendező Odüsszeusz tekintete című alkotása előtt is, amelyben a Délkelet-Európát bejáró főhős egy ponton dunai teherhajóra száll, amely egy Lenin-kolosszust szállít egy német magángyűjteménybe.

Miskolczi Péter korábban arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a Leonardo Medeiros és Hámori Gabriella főszereplésével készülő Budapest magyarországi forgatása február 15-én kezdődött meg, és egészen március 13-ig tart. A produkció év végére készül el, és a jövő évi Magyar Filmszemlén fogják bemutatni.

A Chico Buarque de Hollanda azonos című regényén alapuló film főhőse Costa (Leonardo Medeiros), a 30 éves, neurotikus író, akinek szenvedélye a nyelv. Sikeres, de mégis mások neve alatt írja műveit. Costa épp Isztambulból tart hazafelé, Rio de Janeiróba, a repülőgépnek azonban egy bombariadó miatt kényszerleszállást kell végrehajtania Budapesten. Alig néhány órája van a városban, s máris beleszeret a magyar nyelvbe. Úgy érzi, ez az új, teljességgel érthetetlen nyelv segíthet betölteni az életében tátongó űrt.

Hazamegy Rióba a családjához, de éjszakánként rendszeresen magyarul beszél álmában. Végül sorsdöntő lépésre szánja el magát: visszatér Budapestre, ahol a nyelv mellett egyre jobban leveszi a lábáról magyartanára, Kriska (Hámori Gabriella) is. Egy idő után Costa maga is magyar lesz: Zsoze Kósta. Olyan tökéletesen megtanulja a nyelvet, hogy magyarul kezd írni más szerzők neve alatt.

Váratlanul azonban kitoloncolják az országból, és vissza kell utaznia szülőhazájába, ahol már idegennek érzi magát. Egy másik író, Kriska volt férje siet segítségére: megírja a Budapestet, és azt állítja, a regény Costa tollából született. Costát ennek köszönhetően immár hivatalosan hívják vissza Magyarországra.

A produkcióban Hámori Gabriella mellett más magyar színészek, többek között Bálint András, Puskás Tamás, Kálloy-Molnár Péter, Rajhona Ádám, valamint Cseh Zsuzsa is játszik.

A Budapest operatőre a rendező fia, Lula Carvalho, akinek előző operatőri munkája, az Elit osztag (Tropa de Elite) kapta az idei berlini filmfesztivál Arany Medve díját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását