2024. április 29. - Péter

Fellini a 100-as listán

Bár stílszerűbb lett volna a 8 és fél, de 7 és fél filmjével is listavezető lett Federico Fellini azon a 100-as listán, amelyet az 1942 és 1978 közötti olasz filmtermésből a nemzeti kulturális örökség részének nyilvánítottak.
2008. március 4. kedd 11:42 - Hírextra
A két évvel ezelőtt elindított szavazás eredménye, amely a neorealizmus kezdeteitől az "ólomévekig" öleli át az olasz film legjavát, a nagy klasszikusok diadalát hozta. Fellini alkotásai közül bekerült A fehér sejk (1952), A bikaborjak (1953), az Országúton (1954), a Cabiria éjszakái (1957), Az édes élet (1960), a 8 és fél (1963) és az Amarcord (1974), valamint "félfilmjeként" az 1950-ben Alberto Lattuadával közösen készített alkotás, A varieté fényei.

A Maestro megbecsülésével csak Luchino Viscontié vetekszik: az arisztokrata rendező hat filmje szerepel a listán a neorealizmus első alkotásának tekintett Megszállottságtól (1942), amely A postás mindig kétszer csenget című regény első filmes feldolgozása volt, a Rocco és fivérein (1960) keresztül A Párducig (1963). Öt jelölést kapott Vittorio de Sica, köztük a felejthetetlen Biciklitolvajok (1948) és a Csoda Milánóban (1949).

Némiképp meglepetés, hogy De Sicával egyenlő arányban választották be az elsősorban politikai filmjeiről ismert Francesco Rosit: az ő ötösében szerepel például a Kezek a város felett (1963) és a Mattei-ügy (1972).

Ugyanakkor az olasz filmkomédia nagymestere is öt filmet delegálhat a nemzeti örökségbe: ő rendezte a kihagyhatatlan Ismeretlen ismerősöket (1958) és az Egészen kicsi kispolgárt (1977). Négy filmje szerepel a listán Roberto Rossellininek, a Róma nyílt város (1945) rendezőjének és Dino Risinek, akinek legemlékezetesebb filmje talán Az előzés (1962) volt.

A filmlistához természetesen sok-sok csodálatos színész arca és alakítása is kapcsolódik: több védettnek nyilvánított filmben szerepel Vittorio Gassman, Marcello Mastroianni, Alberto Sordi, Nino Manfredi és Totó. A nők közül Silvana Mangano, Gina Lollobrigida, és Sophia Loren is ott van az örökkévalóságnak szánt művészek között. Érdekes módon a színésznők listáját Stefania Sandrelli vezeti, aki 5 filmben is szerepel.

Mint minden válogatásnak, az olasz filmörökség 100-as listájának is vannak hiányosságai: kimaradt például Vittorio De Sica Egy asszony meg a lánya (1961) című alkotása, amelyért Sophia Loren Oscar-díjat kapott, de Bernardo Bertolucci "botrányos" Utolsó tangó Párizsban című műve (1972) sem nyerte el a szavazók kegyeit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását