2024. május 2. - Zsigmond

Emma megkegyelmezett

Csaknem 20 halálos áldozatot követelt az Emma nevű orkán a hét végén Európában, de a halálos áldozatok száma - hajszál híján - akár több mint 150 is lehetett volna. A Lufthansa német légitársaság egyik utasszállító repülőgépe ugyanis a legutolsó pillana
2008. március 4. kedd 07:33 - Hírextra

A fedélzeten tartózkodó 131 utas, illetve a 6 fős személyzet csak a pilóta lélekjelenlétének és felkészültségének köszönhette a túlélést.

Az eset még szombaton történt, de annak részleteit csak két nappal később hozták nyilvánosságra. Eszerint az Airbus 320-as utasszállító repülőgép Münchenből érkezett Hamburgba, ahol leszállásra készült a helyi Fuhlsbüttel repülőtéren. A 39 éves pilóta már arra készült, hogy a betonpályán lerakja a gépet, amikor az Airbus egy orkánszerű széllökés középpontjába került. A gép 250 kilométeres óránkénti sebességgel szállva imbolyogni kezdett.

Az interneten egy amatőr videófelvétel alapján látható volt, hogy az Airbus szinte merőlegesen lebegett a leszálló pálya felett, s egyik szárnyával felcsapta a betonpályán, az eső következtében szétterülő vizet.

A pilóta azonban az utolsó pillanatban megszakította a leszállást, s egy úgynevezett újrafelszállási manőverbe kezdett. A gépet sikerült kiszabadítania a szél sodrásából, s ismét ellenőrzés alá vonni azt. Mindez alig néhány másodpercig tartott

A felemelkedés sikerült, a Lufthansa utasszállító repülőgépe egy 60 kilométeres kanyart tett a Hansa-város felett, s 15 perccel a "majdnem-katasztrófa" után immár sikeresen landolt. Az utasok, illetve a személyzet tagjai sértetlenek maradtak.

Német szakértők hétfőn azt nyilatkozták, hogy ilyen jellegű eset még soha nem fordult elő németországi repülőtéren.

Egyébként a szél sebessége a történtek idején óránként 120 kilométeres volt. A baloldali szárny vége teljesen elgörbült, így azt ki kellett cserélni.

A repülésügyi hatóságok mindenesetre hétfőn vizsgálatot kezdtek annak kiderítésére, hogy - az Emmán kívül - kit terhel a felelősség. Sokan felvetették, hogy a hamburgi irányítótorony miért engedélyezte a leszállást az adott körülmények között, illetve megfelelően irányították-e a gépet.

Az utasok és a személyzet ugyanakkor imába foglalta a pilóta nevét. Aki viszont nem nyilatkozott, s hétfőn már újra repült.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását