2024. április 27. - Zita

Egyes adótörvények módosítása

A parlamenti frakciók támogatják az egyes adótörvények módosítását - derült ki az együttes általános és a részletes vitában elhangzottakból kedden.
2008. március 4. kedd 15:20 - Hírextra
Jauernik István (MSZP) emlékeztetett arra, februárban többször is volt ötpárti egyeztetetés az ügyben.

A szocialista politikus az önkormányzatokat érintő változásokról beszélt. Mint mondta, a fordított áfa új jogintézmény, és ilyenkor előfordul, hogy utólag szükség van finomhangolásra. Hozzátette: az ingatlanok bérbeadásával kapcsolatos szabály megváltoztatásával teljes mértékben sikerült az önkormányzatoknak azt a jogos igényét teljesíteni, hogy szabad kezet kapjanak a kérdésben.
A szocialista politikus kitért arra, a étkeztetési áfa ügyében visszaállítanák a tavalyi állapotot, vagyis az önkormányzatok mégis visszaigényelhetnék az általuk megfizetett forgalmi adót.

Tállai András (Fidesz) a mostani módosítással összefüggésben hangsúlyozta: az adótörvények tekintetében jogbizonytalanság van Magyarországon, az adójavaslatok olykor szakmailag előkészítetlenek. Mint fogalmazott, a selejtet mielőbb jó termékre kell cserélni, ezért járultak hozzá, hogy az Országgyűlés sürgősséggel tárgyalhassa az adótörvények módosítását.

Megjegyezte: a költségvetési bizottság által hétfőn benyújtott öt módosító javaslatot támogatják.
Az ellenzéki képviselő aggályosnak nevezte a fordított áfával kapcsolatos módosítást, mert ez nem oldja meg az eddig felmerül összes problémát.

Tállai András úgy látja, a módosítás több ponton visszatér az 1992-es áfatörvényhez, vagyis a korábbi szabályozáshoz. Azt kérdezte: a többi törvénynél miért nem teszi meg a kormány ugyanezt az önbevallást, vagyis miért nem ismeri el, hogy amit akartak az nem jó?

Felhívta a figyelmet arra: ilyen nagy terjedelmű adótörvény-módosításról azért lehet egy hét alatt szavazni, mert elfogadták, hogy a kormánypártok belátták, hogy hibáztak.

Herényi Károly (MDF) szerint lejáratódik a parlament tekintélye, hogy két hónappal a hatályba lépés után már módosítani kell az áfatörvényt.

Legyen a mostani eset tanulsága, hogy kiérleltebb javaslatok kerüljenek a ház elé. Kormány vonja le a konzekvenciákat - jelentette ki.

Hargitai János (KDNP) is úgy vélekedett, hogy átgondolatlan törvényalkotás. "Ámokfutás, ami történik" - hangoztatta, hozzátéve: az unióban a jogelveket be kell tartani, kiszámíthatatlan jogalkotás miatt már marasztaltak el parlamentet.

Azt kérte, hogy amikor az APEH ezt az időszakot ellenőrzi, a legnagyobb empátiával forduljon a vállalkozók felé.

Gegesy Ferenc (SZDSZ) szerint ami történt, nem olyan súlyú hiba, mint amilyenről az ellenzék beszél. Ez kormányoktól függetlenül előfordul - vélekedett.

Álláspontja szerint az lenne a jó, ha az adótörvények vitája nem esne egybe a költségevetési vitával.

Megjegyezte: nem jó évente többször módosítgatni egy törvényt, de ebben az esetben ez mégis jobb megoldás, mint várni vele egy évet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását