2024. április 25. - Márk

Alkotmánybírósághoz fordul az MDF

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a Magyar Demokrata Fórum (MDF) az egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban - jelentette be Herényi Károly, a párt frakcióvezetője kedden, budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. március 4. kedd 13:31 - Hírextra
Hozzátette: a február 11-én újra elfogadott egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény szerintük több ponton alkotmányellenes.

Csáky András, a párt országgyűlési képviselője a részletekről elmondta: véleményük szerint a jogbiztonság elvét sérti az, hogy a törvény százhúsz felhatalmazó rendelkezést ad, így a jogszabály tényleges tartalma nem ismert, ami ütközik a jogalkotási törvénnyel. Továbbá aggályosnak tartják azt is, hogy nem készültek el a hatástanulmányok az ellátórendszer és a betegellátás kapcsán.
Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának tagja szerint aggályos az is, hogy sérül az egyén orvos- és intézményválasztási joga azzal, hogy az új pénztári törvény értelmében a pénztár dönt arról, hol, melyik orvos szolgáltatását veheti igénybe a beteg.

"A gyógyításba is nagyon belenyúl, és inkább a pénztárak akaratát preferálja a törvény" akkor, amikor a nem sürgős ellátások esetén, a pénztár előzetes engedélyeztetését szabja feltételként az egyes beavatkozásokhoz - mondta a képviselő.

Csáky András kérdés kapcsán közölte: azért most fordultak az Alkotmánybírósághoz, mert megalapozott beadványt akartak készíteni, amely az egyeztetések után mostanra készült el.
"Ha egészében nem tekinti alkotmányellenesnek a törvényt az Alkotmánybíróság, akkor legalább ezeket a passzusokat vegye ki" - tette hozzá Csáky András.

Herényi Károly kiemelte: az MDF reformpárti, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy a kisebbik ellenzéki párt több mint hatvan módosító indítványt nyújtott be a törvényalkotási szakaszban, amelyeknek döntő többségét azonban a kormánypártok "lesöpörték" az asztalról.

"Szerettük volna, ha a köztársasági elnök úr fordul az Alkotmánybírósághoz, de miután ezt nem tette meg, ezt mi tesszük meg" - mondta a frakcióvezető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását