2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ferencesek a párbeszédért és a toleranciáért

A ferences rend a felekezetek közötti párbeszédet és a politikai toleranciát szorgalmazza - jelentette ki Pier Battista Pizzaballa, a szentföldi ferences szerzetesek elöljárója magyarországi látogatása kapcsán tartott sajtótájékoztatóján Budapesten hétfőn
2007. november 26. hétfő 15:05 - Hírextra

A közel-keleti keresztény emlékeket őrző ferences rend vezetője elmondta: mindamellett, hogy ők a béke hívei, kizárólag az ő közreműködésükkel nem jöhet létre a fegyvermentes állapot a térségben, noha sok vértanú és bebörtönzött rendtársuk dolgozott ezen az ügyön a keresztes hadjáratok óta eltelt 700 év alatt.

A ferences kusztódiának - szentföldi rendnek - nemcsak a különböző politikai csoportosulások közötti közvetítés a feladata, hanem a közel-keleti kereszténység identitásának megőrzése is. Ez annál is inkább nehéz, mert az ottani lakosságból alig egy százalékot tesz ki az arányuk, ebből mintegy 46 százalék római katolikus, 47 százalék ortodox vallású, a maradékon pedig más egyházak osztoznak. A keresztény öntudat megtartásához elengedhetetlenül szükséges az oktatási rendszer fejlesztése, így elkerülhető az asszimiláció - közölte.

Pizzaballa szólt arról, hogy alapvető különbségek vannak Palesztína és Izrael politikai és gazdasági helyzete között, Betlehem, amely Palesztinához tartozik, súlyos válsággal küzd, nagy méretű kivándorlás figyelhető meg ebből a régióból, melynek következtében 10 százalék alá süllyedt Jézus szülővárosában a keresztények aránya.

Az MTI kérdésére a szentföldi ferences rendfőnök beszélt Erdő Péter bíboros, prímással való hétfői találkozójáról is. Ezen egyebek mellett a közel-keleti helyzetről, az iszlám, a zsidó és a keresztény egyházak közötti párbeszédről és a Magyar Katolikus Egyház és a ferences kusztódia közös tudományos konferenciájának terveiről esett szó. Emellett Erdő Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a közel-keleti helyzetről több információra volna szükség, többek között a szentföldi zarándoklatok jobb szervezése érdekében - tette hozzá.

Pier Battista Pizzaballát 1990-ben szentelték pappá, Jeruzsálemben szerzett doktorátust biblikus tudományokból a rend posztgraduális intézetében. 1998 óta tanít a ferencesek jeruzsálemi stúdiumán biblikus hébert és júdaizmust. 2001-től a jeruzsálemi Szent Simeon és Szent Anna Kolostor elöljárója volt. A szentföldi kusztódiában jelenlegi tisztsége betöltséig ő volt az evangelizációs bizottság elnöke, és tagja volt a júdaizmus és az iszlám kérdéseivel foglalkozó bizottságnak. 2004 júniusában 39 évesen kezdte meg hatéves hivatali idejét a kusztódia élén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását