2024. április 30. - Katalin, Kitti

Növelni kell a szépirodalom támogatását

A szépirodalom támogatásának növelését, a szerzői jogdíjkörnyezet hatékonyabbá tételét, az írószervezetek közti együttműködés ösztönzését és a fiatal alkotók csatlakozását tűzte ki legfőbb célként Nagy Gábor író, az Írók Szakszervezetének új főtitkára az
2008. március 3. hétfő 17:19 - Hírextra

A mintegy 500 tagot számláló, de fiatal és határon túli alkotókkal is bővülni kívánó szervezet az érdekképviselet eszközeivel a szépirodalom támogatásának növelését tekinti egyik legfőbb céljának.
Elmondta: a szakszervezet a magyar szépirodalom egészéhez hasonlóan nagyon nehéz helyzetben van. A szép- és szakirodalom nem piaci áru, nem tartja el magát - vélekedett Nagy Gábor, hangsúlyozva, hogy ha a négy-öt éve folyamatosan csökkenő támogatások mértéke nem kezd emelkedni, akkor "az irodalom nagy része el fog lehetetlenülni".

Az a kiadó, amelyik nem ad ki ponyvát, támogatásra szorul - mutatott rá a szakember, aki kitért arra is, hogy a magyar szépirodalom 8-10 alkotóból álló, támogatás nélkül is eladható krémje sem létezhetne a magyar irodalom "derékhada" nélkül.

A szélesebb közönség figyelmét rendezvényekkel kell felhívni a kevésbé ismert alkotók munkáira, a szakszervezet azonban központi támogatást már sem a működésre, sem a rendezvények szervezésére nem kap - említette a főtitkár.

Az anyagi nehézségek ellenére a szakszervezet idén is közreműködik a Csopaki Irodalmi Fesztivál, a budapesti Költészet Vására című rendezvény szervezésében, és támogatók segítségével idén is megrendezi a Kárpát-medencei diákíró, diákköltő tábort Sárváron.

A tábor 50-60 helyére évente tízszer annyian pályáznak, az idén március 18. és 21. között rendezendő szakmai együttléten korábban olyan alkotók kezdték pályájukat, mint, Bari Károly, Tóth Krisztina, Térey János és Kemény István - utalt a rendezvény jelentőségére Nagy Gábor.

Az érdekképviselet hatékonyságához az írószervezetek együttműködésére lenne szükség, mert csak összefogással lehetséges a magyar irodalom folytonosságának és sokszínűségének biztosítása, valamint a szerte Európában problémákkal küzdő jogdíj-környezet megváltoztatása.

Nagy Gábor szólt arról is, hogy az írószakszervezet főtitkári székét a posztot 21 éven át betöltő Mezey Katalintól vette át februárban. A költőnő az Írók Alapítványa kuratóriumának vezetői posztjára távozott a Magyar Írószövetség elnöki székét elnyert Vasy Géza után.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását