2024. május 18. - Erik, Alexandra

Nemzetiségi színházi találkozó

A legjobb előadás díját a Temetőkönyv című darab kapta a szarvasi CERVINUS Szlovák Nemzetiségi Színház előadásában a hatodik alkalommal megrendezett ARCUSFEST Magyarországi Nemzetiségi Színházi Találkozón. A díjazottak listáját a találkozó hivatalos világ
2008. március 3. hétfő 10:30 - Hírextra

A nemzetiségi hagyományok átörökítéséért a Magyarországi Szerb Színház a Hát, parancsoljon Szakulába! című darabjával, a fiatalok nemzetiségi anyanyelvi műveléséért a Karaván Színház Minden egér szereti a sajtot című darabjával, a legjobb látványért a már említett Szlovák Nemzetiségi Színház nyerte el.

A legjobb női főszereplő Hadzsikosztova Gabriella (Malko Teatro) a Határeset című darabban nyújtott teljesítményéért, míg a legjobb férfi főszereplő Joe és a Szerző szerepében Armen Elbakyan (Edgar Elbakyan Színház - Jereván) a Táncolsz velem? című darabban nyújtott teljesítményéért kapott díjat vasárnap este a budapesti Thália Színházban.

A legjobb női mellékszereplőnek Angela szerepében Záluszki Ildikót találták, aki a Vertigo Szlovák Színházában a Temetés című darabban lépett fel. A legjobb férfi mellékszereplő Serge szerepében Merán Bálint, akit a Deutsches Theater Budapest színház Művészet című darabban nyújtott teljesítményéért díjaztak.

A szakmai zsűri elnöke Meczner János rendező, a Budapest Bábszínház igazgatója volt.

A kultúrák közötti párbeszéd jegyében megrendezett színházi találkozón tizenkilenc nemzetiségi színházi műhely mutatkozott be, a közönség 11 etnikai és nemzeti kisebbség (bolgár, görög, horvát, német, örmény, roma, román, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) 21 produkcióját láthatta 11 nyelven és magyarul, vagy magyar tolmácsolással, szórólappal, feliratozással.

Először mutatkozott be olyan produkció, amely két különböző nemzetiség színházi embereinek közös munkája (C. Nagy István: Határeset, a bolgár Malko Teatro produkciójában, bolgárul és szerbül). Újdonságnak számított az is, hogy - 19. műhelyként és 22. előadásként - egy neves külföldi kisebbségi színház is szerepelt a fesztiválon: a VHV Szlovák Színház a szerbiai Stara Pazovából.

A Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány által szervezett programsorozatnak a Thália Színház és a Budapest Bábszínház adott otthont.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását