2024. május 6. - Ivett, Frida

Félidőben a szennyvíztisztító telep építése

Az ütemtervnek megfelelően félidejénél tart a központi szennyvíztisztító telep építése Csepelen - írta az MTI-hez hétfőn eljutatott közleményében a főpolgármesteri hivatal és a beruházás PR-cége.
2008. március 3. hétfő 22:21 - Hírextra

A dokumentum szerint ez év nyarára befejeződik a szennyvíztisztító telep háromszintes biológiai műtárgyának betonozása. Elkezdődött ugyanis a 70 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény legfelső emelete födémének építése és a szennyvíztisztításhoz szükséges gépek beszerelése. A központi műtárgy utóülepítőibe tavasszal szerelnek be 18 tizennyolc méter fesztávú kotróhidat, amelyek a kiülepedett anyagok eltávolítására szolgálnak. A tizennyolc 8,5 méter mély, egyenként kilencezer köbméteres szennyvíz-levegőztető medencébe rövidesen elkezdik beszerelni az óránként 144 ezer köbméter levegő befúvására képes fúvókákat.

A szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszap szerves anyagából biogázt termelnek majd. Az ehhez szükséges három rothasztó toronyból egy már teljesen elkészült. A telepen az év elején megkezdődtek az iszapsűrítő medencék, az elektromos, valamint a szagtalanító gépház és az irodaépület építése is. A területet védő gát még tavaly megépült. A töltésen idén nyárra készül el az útburkolat. Ugyancsak tavaly elkészült a Duna alatti szennyvízátvezető csőpár is. A csepeli Szabadkikötő úttól a szennyvíztisztító telephez vezető közút építése márciusban kezdődhet meg. A szennyvíztisztító telepen eddig 1 hektárnyi erdőt telepítettek.

A dokumentum szerint a beruházás révén 2009 nyarától próbaüzemmel, egy év múlva teljes kapacitás mellett a fővárosban keletkező napi 600 ezer köbméter szennyvízből 350 ezer köbmétert tudnak majd megtisztítani a telepen. Ezzel a jelenlegi 50 százalék alatti értékkel szemben 95 százalékra növekedhet a biológiai tisztított szennyvíz mennyisége Budapesten.

A telep beruházási költsége 428 millió euró, amelynek 65 százalékát az EU, 20 százalékát az állam, 15 százalékát a fővárosi önkormányzat finanszírozza. A projekthez tartozik egyebek közt a budai főgyűjtőcsatorna, három átemelő telep és a komposztáló telep építése is. ezek megvalósítási helyzetére a közlemény nem tér ki.

Demszky Gábor főpolgármester 2006 januárjában a szennyvíztisztító telep finanszírozási szerződésének aláírásakor 468 millió eurós beruházásról beszélt. Szólt arról is, hogy a főváros 15 százalékos önrészének kétharmadát hitelből fedezik. Közölte, hogy a telep átadásával 92 százalékra növekszik a biológiai szennyvíztisztítás mértéke. Megjegyezte, hogy az egyéb szennyvíztisztító fejlesztésekkel 2010-re 100 százalékos lesz a biológia szennyvíztisztítás mértéke. A központi szennyvíztisztító tervezésére kivitelezésére a költségének 53 százalékát, 249 millió eurót, 63 milliárd forintot fordítanak - a főpolgármester korábbi kijelentése alapján.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását