2024. május 14. - Bonifác

Egyetértenek Sólyommal

Az Élőlánc Magyarországért egyetért Sólyom László ombudsman-jelölési eljárásával, egyúttal elítéli a pártokat, amelyek az államfő jelöltjeinek elutasításával "bosszulják meg, hogy az elnök szakított a zárt ajtók mögött folyó titkos alkudozás gyakorlatával
2008. március 3. hétfő 12:03 - Hírextra

Mint közleményükben írták, nagyra értékelik a köztársasági elnök ragaszkodását a jelöltállítás folyamatának nyilvánosságához.

"Elítéljük a javaslataival ismételten szembehelyezkedő pártok magatartását, akik így bosszulják meg, hogy az elnök szakított a zárt ajtók mögött folyó titkos alkudozás gyakorlatával, és a személyi döntéseket igyekszik kiszabadítani az átláthatatlan pártérdekek erőteréből" - tették hozzá.

Mint írták, a nyilvános bizottsági meghallgatás során a parlamenti képviselők megbizonyosodhatnak a jelölt felkészültségéről, és hangot adhatnak esetleges ellenvéleményüknek, ez a bizottsági meghallgatás biztosíthatja, hogy a posztokra a legalkalmasabb személyek kerüljenek.
Jellemző egyes frakciók cinikus hozzáállására, hogy a bizottsági meghallgatásokon nem kifogásolták - mert nem kifogásolhatták - a jelöltek alkalmasságát, akiket a titkos szavazás alkalmával elutasítottak - írták.

A szervezet közleményében azt írta: a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról szóló törvény megalkotásával Magyarország példát mutat azoknak, akik politikai választ keresnek az ökológiai válság kihívására.

"Az Élőlánc Magyarországért vezetői, akik annak idején a köztársaság elnökével együtt az új jogintézmény kezdeményezői közé tartoztak, felháborítónak tartják, hogy törekvéseik a megvalósulás küszöbén politikai intrika áldozatául esnek" - tették hozzá. Véleményük szerint a jelöltek ismételt, indokolatlan elutasítása nem a köztársasági elnök, hanem a törvényhozás tekintélyét rombolja. A szervezet feltétlen támogatásáról biztosította a köztársasági elnököt és jelöltjeit.

Sólyom László ombudsmanjelöltjeit, Fülöp Sándort és Zombor Ferencet február 25-én leszavazta az Országgyűlés, előző két jelöltjét, Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát decemberben szintén leszavazta a Ház. A köztársasági elnök hasonlóan járt tavaly júniusban, amikor a parlament nem választotta meg Majtényi Lászlót az állampolgári jogok országgyűlési biztosának; az erre a posztra általa később jelölt Szabó Mátét tavaly szeptemberben viszont megválasztották ombudsmannak.

Az államfő február 28-án az ombudsmanok jelöléséről a parlamenti pártok frakcióvezetőivel folytatott megbeszélést, ezen leszögezte: a jövőben sem változtat az ombudsmanok jelölési eljárásán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását