2024. május 21. - Konstantin

A Zsanett-ügy rendőrei tagadják bűnösségüket

Tagadták bűnösségüket a Zsanett-ügyben korábban meggyanúsított rendőrök az ellenük szolgálatban kötelességszegés, illetve hivatali visszaélés miatt indított büntetőperben hétfőn a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt.
2008. március 3. hétfő 13:46 - Hírextra

A pernek nem tárgya az, hogy a lány állítása szerint az öt rendőr közül ketten erőszakot követtek el rajta. Ebben az eljárásban a katonai ügyészség azzal vádolja a három zászlóst és két őrmestert, hogy 2007. május 4-re virradóra engedély nélkül hagyták el a járőrkörzetüket, amikor hazakísérték az intézkedés alá vont, de okmányokkal nem rendelkező fiatal lányt. Emellett hármójuk a vádhatóság szerint hivatali visszaélést is elkövetett azzal, hogy amikor tudomásukra jutott: E. Zsanett okmányok nélkül vezetett, nem szabtak ki rá bírságot, nem jelentették fel, vagyis hagyták mentesülni a felelősségre vonás alól.

A rendőrök azt vallották: a lány sírt, amikor megállították, mert állítása szerint aznap hagyta el a barátja. Azt egyik vádlott sem tagadta, hogy miután a Múzeum körúton megállították E. Zsanettet a kocsijával, a XIII. kerületbe, a Váci útra kísérték, ahol a lány a lakásából előhozott irataival végül igazolta magát. Azt viszont tagadták, hogy ezzel szabályszegést követtek volna el.

Az elsőrendű vádlott - aki egyben a csoportparancsnoki feladatokat is ellátta - azt mondta: ő kétszer is jelezni akarta, hogy elhagyják a járőrkörzetet, de a rádióforgalmazáson keresztül nem sikerült neki. A többiek pedig azt állították: a csoportparancsnoknak, vagyis az elsőrendű vádlottnak voltak alárendeltjei, az ő utasításait hajtották végre. Volt olyan rendőr, aki a "polgárbarát rendőrséget" hozta fel példaként arra, hogy miért nem bírságolták meg azonnal a sofőrt, miért kísérték haza.

Az öt rendőr és E. Zsanett ügye azt követően kapott nyilvánosságot, hogy a fiatal, akkor 21 éves lány azt állította: az őt igazoltató rendőrök egy sötét mellékutcába vitték, ketten erőszakot követtek el rajta a másik három rendőr jelenlétében. Az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozást indított, ám azt részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában decemberben megszüntették. Januárban a Budapesti Nyomozó Ügyészség az ügyben hamis vád miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. A rendőrökkel szemben E. Zsanett jogi képviselője a múlt héten pedig pótmagánváddal élt.

A perben a nap folyamán a rendőrök két elöljáróját, valamint E. Zsanettet is meghallgatja tanúként a bíróság. Az eljáró bíró ismertetése szerint még a nap folyamán elhangzanak az ügyben a perbeszédek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását