2024. május 24. - Eszter, Eliza

Visszavonul az istennő

A nepáli buddhisták és hinduk által egyaránt tisztelt kumári, azaz élő istennő, a 11 éves Szadzsani Sakja családja kérésére lemond mennyei pozíciójáról.
2008. március 2. vasárnap 21:18 - Hírextra

Az ősi Bhaktapur városában évszázados hagyomány alapján választották ki Szadzsanit a szerepre, és ettől kezdve őt - miként számos elődjét - Durgá istennő - illetve egyik isteni formája, Taledzsu - élő megtestesüléseként tisztelik. A kumárikat szigorú rend szerint választják ki általában négy-öt éves korukban, és mindaddig jogosultak a címre, amíg nem kezdenek menstruálni. A nepáliak hite szerint ekkor elhagyja a kislány testét az istenség.

Szadzsani ugyan még nem lenne kénytelen feladni tiszteletreméltó rangját, ám családja szeretné a kislányt ismét köreibe fogadni.

A múlt év során a kislány az Egyesült Államokban látogatott, hogy ott részt vegyen egy, a kumárikról szóló brit dokumentumfilm promócióján. A helyi vallási vezetők közül jópáron nem nézték jó szemmel ezt a bejelentetlen utazást, Szadzsanit az a veszély fenyegette, hogy megvonják tőle isteni méltóságát. Később azonban a vezetők visszavonták fenyegetésüket.

Az ország emberi jogi szervezetei a legfelsőbb bírósághoz fordultak, hogy az tiltsa be a kumáriválasztás hagyományát, mivel az szerintük ellentétes a kislányok normális élethez való jogával. Az ügyben mindeddig nem született ítélet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását