2024. május 2. - Zsigmond

Norvég és svéd siker a sífutó maratonon

A férfiaknál kettős norvég, a nőknél pedig kettős hazai sikert hozott a hagyományos svédországi, Vasaloppet elnevezésű sífutó maratoni viadal.
2008. március 2. vasárnap 19:54 - Hírextra

Az erősebb nem küzdelmeit Jörgen Aukland nyerte honfitársa, Anders Aukland előtt, míg a harmadik helyen a svéd Jerry Ahrlin érkezett a célba.

A hölgyeknél a 90 km-es táv ellenére rendkívül szoros volt a befutó: a hazai kedvenc Sandra Hansson mindössze négy másodperccel előzte meg névrokonát, a szintén svéd Jenny Hanssont. Itt a japán Jokohama Szumiko lett a bronzérmes.

Eredmények:
férfiak:
--------
1. Jörgen Aukland (norvég) 4:13:45 ó
2. Anders Aukland (norvég) 4:17:14
3. Jerry Ahrlin (svéd) 4:18:03
nők:
----
1. Sandra Hansson (svéd) 4:47:16
2. Jenny Hansson (svéd) 4:47:20
3. Jokohama Szumiko (japán) 4:50:57

A komoly állóképességet igénylő versenyt a XVI. században élt svéd uralkodó, Gustaf Vasa emlékének adózva rendezik meg 1922 óta. A jeles államférfi 1522-ben katonákat toborzott Morában a betörő II. Kristian dán király serege ellen, majd támogatás hiányában elmenekült.

A város lakói azonban meggondolták magukat, és két legjobb sízőjüket indították útnak a visszahívására, a küldöncök végül Salenben érték utol őt. Gustav visszatérve kivívta a svédek függetlenségét, amiért később királlyá koronázták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását