2024. április 24. - György

Erdő Péter szentmiséje

A magyar családokért és az ifjúságért tartott szentmisét a hónap első szombatja alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Budapesten a Szent Gellért plébániatemplomban. Sok hívő vett részt az eseményen.
2008. március 2. vasárnap 07:18 - Hírextra
"Ébresszük fel a szolidáris, cselekvő szeretetet(...), ismerjük el, hogy nem vagyunk birtokon belül, van mit megbánnunk", húsvét ünnepével azonban a bűnbocsánatban mindenkinek része lehet - mondta Erdő Péter abból az alkalomból, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye különböző templomaiban 2008-ban minden hónap első szombatjain szentmise keretében imádkoznak a magyar családokért és az ifjúságért.

A bíboros a családokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy "mennyit vétkezünk mi az élet elfogadása ellen, milyen kevésre becsüljük az életnek és szeretetnek szükségét".
A szentmisén kitért arra a bibliai csodatételre, amikor Jézus egy vak embert meggyógyított. Emlékeztetett arra, hogy a vak embernek hinnie kellett a csodában; ezzel érzékeltette a bíboros a hit és a hitetlenség, a vakság állapota és a látás ellentétét.

Erdő Péter kiemelte, hogy az elsőszombati szentmise előtti imát "engesztelésül mondták mindazon hálátlanságért, amivel Jézust megbántották, és Szűz Máriának fájdalmat okoztak". Aki komolyan, bűnbánattal tartja az elsőszombatokat, azoknak jutalma az üdvösség lesz - tette hozzá.
Március első szombatján Mária szeplőtelen szíve tiszteletének napja, de minden hónapban tart a katolikus egyház elsőszombati miséket. Az elsőszombat gyakorlata világszerte elterjedt, Budapesten mindig más templomban tartják.

A főegyházmegye korábbi sajtóközleménye szerint a katolikus hagyomány úgy tartja: Szűz Mária 1925. december 10-én a spanyolországi Pontevedrában Lúcia, a fatimai látnok előtt megjelenve azt mondta, hogy akik öt egymást követő hónap elsőszombatján meggyónnak, megáldoznak, elimádkozzák a szentolvasót és negyed óráig elmélkednek, azok üdvösséget nyernek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását